Dobostorta házilag hozzávalók:

8 szeletes kis tortához

Laphoz:

5 tojás

5 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

pici só

1/2 csomag sütőpor

3 dkg sütőmargarin

A krémhez:

5 tojás

5 evőkanál cukor

8 dkg holland kakaópor

20 dkg teavaj

1 evőkanál instant kávé

pár csepp rumaroma

1 csomag vaníliás cukor

A cukros tetőhöz:

1 kiskanál sütőmargarin

3 evőkanál cukor

pár csepp citromlé

Valamint:

vaj a kések kenésére

pirított mandulalapok az oldalára

Dobostorta házilag elkészítése:

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a margarinnal kikeverem, a fehérjét pici sóval, pici cukorral kemény habbá verem, a lisztet és a sütőport beleszitálom a sárgájás keverékbe, majd a fehérjehabot is beleforgatom (piskóta tészta).

Egy kisebb kerek formát (22 cm-est) alufóliával kibélelek, és 1/2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, előmelegített sütőben 190 fokon kb. 5-6 percig sütöm.

Kiveszem a fóliát, újra kibélelem, és folytatom, míg a tészta elfogy. 5-6 db vékony lap jön ki belőle (függ a tojások méretétől).

A krémhez az egész tojásokat, a cukorral és az instant kávéval, meg a kakaóporral egy tálban kikeverem, majd gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem (kb. 12 perc).

Hozzáadom a rumaromát, a vaníliás cukrot és a 20 dkg teavajat, és ezzel még további 10 percig keverem gőz fölött.

Az oldalát kevés pirított mandulával díszítjük.

Egy nagyobb edénybe jeget teszek, és ebben hűtöm le a krémet. Ha lehűlt, géppel pár percig habosítom.

1 vastagabb lapot meghagyok a cukros tetőnek, a többit megkenem krémmel, az oldalát is. Mehet a hűtőbe.

A tetejéhez egy edényben felolvasztom a cukrot, a pár csepp citromlével és a margarinnal, hamar megolvad, szép világosbarna legyen.

Előveszek 4-5 db kést, mindegyiket megkenem vajjal. Lassan a cukormázat ráöntöm a piskótalapra, a széleit kihagyom, mert odaragad és nem tudom leszedni. Az egyik vajas késsel elsimítom, a többivel meg felszeletelem. Ne sajnáljuk a késeket, mert így könnyebb, ha elő van készítve, úgyis ragadni fog.

Amint ezzel megvagyok, egy másik tányérra átszedem a felszeletelt tetőket, mert ha megszilárdul, akkor nehezebb.

Pár órás hűtés után a sütire ráteszem a tetőket, az oldalát kevés pirított mandulával díszítem.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc