Édes zsömle vörös áfonyával hozzávalók:
480 g kenyérliszt (4 csupor)
320 ml langyos tej (1 1/3 csupor)
1 csomag (7 g) száraz élesztő
2-3 evőkanál cukor/méz vagy más édesítőszer
3 kanál vaj
1/3 csupor aszalt vörös áfonya (más gyümölcs vagy dió is lehet)
1 tojás
barna cukor a díszítéshez
vaj a sütőforma kikenéséhez
Édes zsömle vörös áfonyával elkészítése:
Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, a cukorral (vagy édesítővel).
A keveréket szobahőmérsékleten álli hagyjuk, amíg az élesztő el nem olvad.
Ezután beletesszük a vajat és az aszalt gyümölcsöt a tejbe, és fokozatosan belekeverjük a lisztet.
Addig gyúrjuk, amíg rugalmas, egyenletes tésztát nem kapunk, amelyik nem tapad az edény falához.
A tésztát vajjal kikent edénybe tesszük, majd az edényt fóliával bevonjuk és állni hagyjuk.
Amikor a tészta megkelt és az eredeti térfogatának duplájára nőtt, 12 egyenlő nagyságú labdát gyúrunk belőle.
A labdákat tepsibe helyezzük és fél órára szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Mielőtt a tepsit a sütőbe helyeznénk, a zsömléket bekenjük a felvert tojással, a tetejükre pedig barna cukrot szórunk.
16-17 percig sütjük, ezután már lehet is tálalni őket.
Az édes zsömle receptet Roxana ajánlotta.
0 hozzászólás