Eger menti szüreti gulyás hozzávalók:
6 személyre
2 kisebb sertésköröm
60 dkg marhalábszár, esetleg lapocka
15 dkg füstölt szalonna
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál pirospaprika
só
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 kiskanál Piros Arany csípős paprikakrém
1-1 paradicsom és paprika
1,5 kg burgonya
1 csokor petrezselyem
Csipetke:
1 tojás
10-12 dkg finomliszt
csipetnyi só
Eger menti szüreti gulyás elkészítése:
A húsokat megmossuk, lecsöpögtetjük. A körmöket lapjában kettévágjuk. A marha lábszárat 1,5 cm-esre, a szalonnát apró kockára vágjuk.
Az utóbbit a bográcsba dobjuk, az olajat ráöntjük, kevergetve zsírjára sütjük.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a szalonnán megfuttatjuk, ezután a kétféle húst is hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük.
Pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel felöntjük, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, köménymaggal, meg a paprikakrémmel fűszerezzük. Az apróra vágott paradicsomot és a paprikát hozzáadjuk.
Lefedjük, és a húsokat kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk, ha időközben zsírjára sülne, egy kevés vizet mindig aláöntünk.
Közben a burgonyát megtisztítjuk és egy picit nagyobb kockára aprítjuk, mint a húst.
A puha húshoz keverjük, és annyi kb. 2 l vízzel öntjük föl, amennyi levest szeretnénk.
Erős tűz fölött fölforraljuk, lefedve kis lángon puhára főzzük.
Ha kell, utánízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Közben a csipetkéhez a tojást a liszttel csipetnyit megsózva kemény tésztává gyúrjuk, és apró, borsnyi darabokra csipkedjük.
A kész levesbe szórjuk, 2-3 percig forraljuk.
0 hozzászólás