Egészséges brokkoli saláta hozzávalók:
50 dkg brokkoli (bio)
1 (nagyobb) fej paradicsom (bio)
1 (kisebb) fej lilahagyma (bio)
1 evőkanál ételízesítő (bio, sómentes), vagy 1 zöldségleves kocka (bio, sómentes)
só (himalája)
bors
Tálaláshoz:
tartármártás (házi)
pirított magvak (sótlan)
Egészséges brokkoli saláta elkészítése:
Tegyük fel a brokkoli blansírozó vizet főni az ételízesítővel (vagy leveskockával), várjuk meg, amíg lobogva for.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a brokkolit szedjük nagyobb rózsákra, a szárát hámozzuk meg (egészen a világoszöld részig, eltávolítva a fehér szálakat – így nem lesz fás és a húsos szárrész is kitűnően használható), a paradicsomot kockázzuk fel.
A lilahagymát tisztítás után vágjuk apróra és sózzuk meg 1 teáskanál sóval, majd alaposan keverjük össze (mindenhol érje a só, így mire a brokkoli elkészül, a hagyma selymes, kellemes, enyhén csípős ízű lesz).
Ha a víz forr, tegyük bele a brokkolit, majd főzzük 8-10 percig (szűken mérjük, ne hagyjunk rá több időt!).
Szűrjük le a brokkolit, majd várjuk meg, amíg meghűl (ezalatt elkészíthető a tartár és a magok pirítása).
A kihűlt brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárat karikázzuk fel, szórjuk meg a hagymával és a paradicsommal is keverjük össze.
Tálaláskor locsoljuk meg tartármártással és szórjuk meg pirított magokkal, tört borssal.
A „profik” a blansírozás után jeges vízfürdőbe teszik a zöldséget, így megőrizendő a roppanós állagát és a színét, én nem alkalmaztam ezt a technikát, de így is finom maradt…
Ha van maradék zöldség-, vagy hús alaplé, akkor abban blansírozzuk a brokkolit
Tartár nélkül is nagyon finom, így vegánok is elkészíthetik
A képen látható saláta házi tartárral, pirított (sótlan) napraforgómaggal és kesudióval készült
A brokkoli saláta receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás