Egészséges cukkini fasírt hozzávalók:
10-12 db-hoz:
50 dkg cukkini (bio)
15 dkg liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)
1 gerezd fokhagyma (bio)
1 kávéskanál ételízesítő (bio, sómentes)
1 kávéskanál majoranna (bio)
1 kávéskanál oregano (bio)
1 marék zsemlemorzsa (bio, teljes kiőrlésű gabonából)
só (himalája)
olaj a sütéshez
Egészséges cukkini fasírt elkészítése:
Reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon).
Sózzuk meg és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell).
Egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
Ha levet eresztett a cukkini nyomkodjuk ki és öntsük le a levét.
Tegyük hozzá a lisztet és alaposan keverjük össze.
Mélytányérba öntsünk egy nagyobb marék zsemlemorzsát.
A cukkinis masszából formázzunk dió nagyságú golyókat vagy rudakat és hempergessük meg a zsemlemorzsában.
Egy csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük).
A liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
Az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk.
Egyszerre max. 4-5 db cukkini fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat.
A képen látható fasírtok teljes kiőrlésű tönköly liszttel készültek.
Az egészséges cukkini fasírt receptjét Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás