Egészséges házi kenyér napraforgómaggal hozzávalók:
500 ml forró
4 teáskanál méz
500 ml hideg víz
7 teáskanál száraz élesztő granulátum
400g erős fehér liszt (kenyérsütő liszt)
400g teljes kiőrlésű liszt (kenyérsütő liszt)
3 teáskanál só
250g napraforgómag
4 evőkanál tökmag
Egészséges házi kenyér napraforgómaggal elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 80 fokra. Két 25×10 centis cipó/kenyérsütő formához lesz elég az alapanyagunk, ezért ezeket zsírozzuk ki vagy helyezzünk bele sütő papírt.
Egy nagy tálban a mézhez adjuk hozzá a forró vizet. Ha elolvadt, akkor a hideg vizet is, majd tegyük bele a száraz élesztőt. 10 perc után habverővel verjük össze az egészet.
Jöhet bele a kétféle liszt, a napraforgómag és a só. Keverjük össze egyenletesen egy nagy kanállal, míg nedves, nagyon laza, egynemű tésztát nem kapunk.
Tegyük bele a tartókba a masszát úgy, hogy egyenletesen és lelapulva legyen a kenyérsütő formában, majd tetejüket 3-4 helyen vagdossuk be- anélkül, hogy mélyen belevágnánk.
Szórjuk meg a tetejét tökmaggal és tegyük a sütőbe.
20 percig süssük 80 fokon, majd még 30-40 percig 210 fokos hőmérsékleten.
Akkor lesz kész a kenyerünk, ha tapintásra kopogós a külseje, a belseje üregesnek hallatszik.
A kenyeret hagyjuk kihűlni, és csak után aszedjük ki a tartókból.
0 hozzászólás