Egészséges házi kenyér napraforgómaggal hozzávalók:

500 ml forró

4 teáskanál méz

500 ml hideg víz

7 teáskanál száraz élesztő granulátum

400g erős fehér liszt (kenyérsütő liszt)

400g teljes kiőrlésű liszt (kenyérsütő liszt)

3 teáskanál só

250g napraforgómag

4 evőkanál tökmag

Egészséges házi kenyér napraforgómaggal elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 80 fokra. Két 25×10 centis cipó/kenyérsütő formához lesz elég az alapanyagunk, ezért ezeket zsírozzuk ki vagy helyezzünk bele sütő papírt.

Egy nagy tálban a mézhez adjuk hozzá a forró vizet. Ha elolvadt, akkor a hideg vizet is, majd tegyük bele a száraz élesztőt. 10 perc után habverővel verjük össze az egészet.

Jöhet bele a kétféle liszt, a napraforgómag és a só. Keverjük össze egyenletesen egy nagy kanállal, míg nedves, nagyon laza, egynemű tésztát nem kapunk.

Tegyük bele a tartókba a masszát úgy, hogy egyenletesen és lelapulva legyen a kenyérsütő formában, majd tetejüket 3-4 helyen vagdossuk be- anélkül, hogy mélyen belevágnánk.

Szórjuk meg a tetejét tökmaggal és tegyük a sütőbe.

20 percig süssük 80 fokon, majd még 30-40 percig 210 fokos hőmérsékleten.

Akkor lesz kész a kenyerünk, ha tapintásra kopogós a külseje, a belseje üregesnek hallatszik.

A kenyeret hagyjuk kihűlni, és csak után aszedjük ki a tartókból.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc