Égetett cukor krém amaretto likőrrel (amaretto creme brulée) hozzávalók:

6 tojássárgája

12 deka kristálycukor

50 deka folyékony tejszín

0,5 dl amaretto likőr (mandulás)

1 teáskanál vanília kivonat

1 csipet só

Égetett cukor krém amaretto likőrrel (amaretto creme brulée) elkészítése:

A 180 fokos előmelegített sütőben helyezd középre a rácsot.

Készíts elő 6 hőálló formát, melyek, ha lehet, legyenek alacsonyak és mintegy 125 ml kapacitásúak. Ha nem találsz ilyet, nem nagy baj, a lényeg, hogy alacsonyak, nyújtottak legyenek.

A formákat tedd egy enyhén mély tepsibe.

A folyékony tejszínt tedd fel melegedni, de nem kell forrjon, csak melegedjen fel.

Közben keverd el a tojássárgáját a cukorral, amíg egy világossárga, kissé vastag krémet kapsz.

Add hozzá a mandula likőrt, vaníliát és a sót és keverd samara.

Lassan és kicsi mennyiségekben öntsd hozzá a meleg tejszínt a kapott krémhez. Közben gyorsan kell keverni, nehogy a tejszín felmelegítse a tojássárgáját.

Az így kapott keveréket beleöntjük az előkészített formákba.

A tepsibe, a formák magasságának feléig, forró vízet kell öntened.

15-20 percre tedd a tepsit a sütőbe, vagy amíg az édesség arany színű lesz.

Onnan tudhatod, hogy készen van, hogy ha megrázod a tepsit vagy a formákat, akkor csak az édesség közepe fog bennük mozogni.

Egy másik ellenőrzési lehetőség, ha megszúrod egy vékony hegyű késsel, és ha tiszta marad a kés, akkor készen van.

Miután elkészült, a formákat vedd ki a forró vízből és szobahőmérsékleten hűtsd le őket.

Ezekután lehet tálalni , vagy fóliával betakarva a hűtőbe teheted.

Négy napon át hagyhatod a hűtőben.

A forma felületét fedd be egy vékony réteg cukorral és tedd be a sütőbe pár percig, míg elolvad a cukor.

Megszórhatod pár darab pirított mandulával, mentalevéllel, hogy egy még vonzóbb külalakot adj neki.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 15 perc