Égetett cukor krém amaretto likőrrel (amaretto creme brulée) hozzávalók:
6 tojássárgája
12 deka kristálycukor
50 deka folyékony tejszín
0,5 dl amaretto likőr (mandulás)
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só
Égetett cukor krém amaretto likőrrel (amaretto creme brulée) elkészítése:
A 180 fokos előmelegített sütőben helyezd középre a rácsot.
Készíts elő 6 hőálló formát, melyek, ha lehet, legyenek alacsonyak és mintegy 125 ml kapacitásúak. Ha nem találsz ilyet, nem nagy baj, a lényeg, hogy alacsonyak, nyújtottak legyenek.
A formákat tedd egy enyhén mély tepsibe.
A folyékony tejszínt tedd fel melegedni, de nem kell forrjon, csak melegedjen fel.
Közben keverd el a tojássárgáját a cukorral, amíg egy világossárga, kissé vastag krémet kapsz.
Add hozzá a mandula likőrt, vaníliát és a sót és keverd samara.
Lassan és kicsi mennyiségekben öntsd hozzá a meleg tejszínt a kapott krémhez. Közben gyorsan kell keverni, nehogy a tejszín felmelegítse a tojássárgáját.
Az így kapott keveréket beleöntjük az előkészített formákba.
A tepsibe, a formák magasságának feléig, forró vízet kell öntened.
15-20 percre tedd a tepsit a sütőbe, vagy amíg az édesség arany színű lesz.
Onnan tudhatod, hogy készen van, hogy ha megrázod a tepsit vagy a formákat, akkor csak az édesség közepe fog bennük mozogni.
Egy másik ellenőrzési lehetőség, ha megszúrod egy vékony hegyű késsel, és ha tiszta marad a kés, akkor készen van.
Miután elkészült, a formákat vedd ki a forró vízből és szobahőmérsékleten hűtsd le őket.
Ezekután lehet tálalni , vagy fóliával betakarva a hűtőbe teheted.
Négy napon át hagyhatod a hűtőben.
A forma felületét fedd be egy vékony réteg cukorral és tedd be a sütőbe pár percig, míg elolvad a cukor.
Megszórhatod pár darab pirított mandulával, mentalevéllel, hogy egy még vonzóbb külalakot adj neki.
0 hozzászólás