Emeletes palacsinta hozzávalók:
Palacsinta tészta
1 tojás
120 g liszt
120 ml tej
60 g vaj
só
Töltelék
30 g glukóz
20 g mandula
1 teáskanál fahéj
szerecsendió
200 ml tejszín
Emeletes palacsinta elkészítése:
Egy nagyobb tojást felverünk sóval. Hozzáadunk 120 g lisztet, simára keverjük és teszünk bele 60 ml vizet.
Fokozatosan hozzáadunk 120 ml tejet. A palacsinta tészta kell pihenjen negyed órát. Ne hagyjuk tovább állni, mert megkeményszik és a palacsinta is kemény lesz. Sütés előtt keverünk még bele 60 g olvasztott vajat és 60 ml vizet.
Amíg a tésztát pihentetjük, készítsük el a tölteléket. Összekeverünk 30 g glukózt, 20 g héjával lereszelt mandulával, egy teáskanál fahéjjal és kevés szerecsendióval.
Az egyenletes sülés érdekében teflon serpenyőt használjunk, és alacsony lángon süssünk.
A serpenyőbe teszünk vajat és mikor forró, egy kisebb merőkanállal adagoljuk a palacsintatésztát úgy, hogy a tartalmának kétharmadát öntjük a serpenyőbe.
Mikor az egyik oldala megsült, fordítsuk meg a másik oldalára, kenjünk szét rajta egy teáskanálnyit a töltelékből és töltsünk rá egy másik adag palacsintatésztát. A merőkanállal simítsuk el a tölteléken és mikor az első palacsinta másik oldala is megsült, az egészet fordítsuk meg a másikoldalára.
Folytatjuk a folyamatot, amíg az egész tészta elfogy. A tészta adagok ne legyenek túl nagyok, mert nehezen kap össze és szétfolyik.
Hagyjuk a rakott palacsintát kihűlni, és aztán szeletekre vágjuk.
Széthúzzuk a szeleteket úgy, hogy maradjon köztük kb. 1 cm távolság. 200 ml tejszínt habbá verünk. Mikor félig felvertük, hozzáadunk 2 evőkanál glukózt, 1 teáskanál mandula eszenciát és keményre verjük.
Végül, megtöltjük a közöket tejszínhabbal és körbe a szélét is. Hidegen tálaljuk. Lehet frissen is fogyasztani, de ha a hűtőben hagyjuk egy kicsit összeérni sokkal ízletesebb.
Desszertnek, egy adag négy személyre elegendő. A szeleteket tortalapáttal vesszük ki.
Akik a puncs ízét szeretik, adhatnak a tejszínhabhoz rum eszenciát is.
0 hozzászólás