Eper dzsem hozzávalók:
1 kg eper
1 kg cukor
egy fél citrom leve
Eper dzsem elkészítése:
Az epreket megmossuk, a szárait eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk és egy tálba tesszük, majd ráöntjük a cukrot. A tálat egy éjszakára a hűtőszekrényben tartjuk.
Másnap az epreket főni tesszük a levével együtt amit eresztett. Lassú fokon főzzük és néha néha leszedjük a habot ami összegyűlt.
Szükségünk van 3 üvegre, amit mosószerrel jól megmosunk és jól leöblítjük majd forró vízben megáztatjuk, hogy sterilizáljuk. Ugyanígy járunk el a fedelekkel is. Miután kivettük a vízből, fejjel lefelé tesszük őket egy tiszta törölközőre azért, hogy jól lecsorogjanak.
Miután az eperdzsem megfőtt és a felére csökkent, hozzáadjuk a citromlevet és megállítjuk a tüzet.
Egy kis dzsemet kiveszünk egy tányérra és ha összeáll akkor azt jelenti, hogy kész van.
A forró dzsemet az üvegekbe tesszük amit egy inox tálcára helyezünk azért, hogy ne törjenek össze.
Azonnal rátesszük a fedeleket, majd egy vastagabb törölközőbe tekerjük, amíg kihűl. Így az üvegekben vákum keletkezik és amikor kinyitjuk, kiadja azt a kattanós hangot. Ha így van elkészítve, a dzsemet akár 2 évig is tárolhatjuk.
Egy kis tanács:
Ha váratlanul látogatóba kell menj és nincs mit vigyél… vágj egy kis anyagdarabot, helyezd az üveg fedelére és kösd át egy masnival. Tökéletes ajándék lesz!
Az eperdzsem receptet Pica javasolta.
0 hozzászólás