Epertorta naranccsal hozzávalók:
2 tojás
100 g cukor
50 g liszt
50 g megtisztított, darált mandula
1 narancs leve és reszelt héja
500 g eper
2 narancs
3,75 dl tejszín
2 csomag tejszínhabfixáló
50 g porcukor
1 rúd vanília
4 evőkanál narancslikőr
50 durvára vágott pisztácia
Epertorta naranccsal elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket majdnem teljesen felverjük, ekkor hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A lisztet tálba szitáljuk, és jól elkeverjük a mandulával. A tojássárgáját, a narancslét és a reszelt narancshéjat összekeverjük és óvatosan a tojáshabhoz adjuk. Nagyon óvatosan a lisztet is hozzákeverjük a tésztához.
Egy 22 cm kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletöltjük a masszát. 180°C fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Az elkészült kekszlapot rácsra borítjuk és hagyjuk kihulni.
A földiepreket megmossuk, megtisztítjuk és hosszában szeletekre vágjuk. A narancsokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük és a vékony hártyát is eltávolítjuk.
A tejszínt felverjük, közben hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a habfixálót és a vaníliarúd kikapart belsejét. A kekszlapot vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapra rászórjuk a narancsgerezdek harmadát, meglocsoljuk 2 evőkanál narancslikőrrel és betakarjuk a tejszínhab felével.
Ráhelyezzük a második tortalapot és meglocsoljuk a maradék likőrrel. A torta külsejét megkenjük a megmaradt tejszínnel (az oldalát is) és a tetejét gazdagon megrakjuk az eperrel és a kimaradt narancsszeletekkel. Az oldalát megszórjuk a durvára vágott pisztáciával.
Lehet díszíteni ízlés szerint vagy lehetőségeinktől függően is. Ha későbbre készül, használhatunk tortazselét a gyümölcsökre.
0 hozzászólás