Epres muffin hozzávalók:
4 dkg élesztő
10 dkg lágy barna cukor
3 dl meleg víz
—
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
40 dkg rétesliszt
1 csésze kókuszreszelék (elhagyható)
1 csésze mandulapálcika (elhagyható)
15 dkg barna cukor
1 dl olívaolaj
10 dkg burgonyapehely (vagy egy nagyobb szem, héjában főtt burgonya meghámozva, kislyukú sajtreszelőn lereszelve)
2 lime vagy citrom reszelt héja
1 lime vagy citrom leve
3-4 dl meleg víz
40 dkg eper
Epres muffin elkészítése:
Elkészítés
Az elmorzsolt élesztőt a cukorral és a meleg vízzel egy 7,5 dl-es befőttes üvegben rázzuk össze alaposan, majd futtassuk fel habosra.
A tészta többi hozzávalóját keverjük össze egy nagy kelesztőtálban, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és fakanállal vagy robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát. A meleg vizet apránként adagoljuk, a cél az, hogy a galuskatésztánál némileg keményebb állagú tésztát kapjunk. A kisebb darabokra vágott epret a végén keverjük hozzá, hogy ne törjön szét.
Lefedve, meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni, majd kanállal adagoljuk a tésztát a muffin sütőformába, kb. 24 darabra elég a tészta. (A teflon vagy szilikon muffinformát nem kell olajjal kikenni.) A mélyedéseket ne töltsük teljesen tele, mert sülés közben még emelkedni fog a tészta. 180 oC-on, 30-40 perc alatt süssük meg.
EperAntioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejtek szerkezetét, megelőzi azok oxidációját. Erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Fenoltartalma révén különösen a szív és az érrendszer működését segíti. Magas rost- és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, a máj zsírlerakódásait. C-vitaminban az egyik leggazdagabb gyümölcs. Hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, és kisimítják a ráncokat. Forrás: A tavasz ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu) |
![]()
|
0 hozzászólás