Epres túrótorta hozzávalók:
150 g keksz
150 g dió
150-200 g vaj
500 g tehéntúró
550 ml folyékony tejszín (350 ml a tésztához, 200 ml a mázhoz)
4 db tojás
150 g cukor
2 teáskanál porcukor
1 kis üveg vanília
1 tábla keserű csokoládé
2 evőkanál lekvár (pl. szeder)
reszelt citromhéj
400-500 g friss eper
Epres túrótorta elkészítése:
A diót és a kekszet ledaráljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól elvegyítjük.
Egy szétszedhető tortaformába sütőpapírt teszünk, és egyenletesen beletesszük a kekszkeveréket.
A tehéntúrót a tojásokkal, a cukorral, 250 ml tejszínnel, vaníliával és a reszelt citromhéjjal vékony krémmé verjük, majd beleöntjük a tortaformába.
Vízfürdőben (vagy bain-marie edényben) megolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadunk 100 ml tejszínt és egy evőkanál cukrot, s jól elkeverjük. Az így kapott masszát ráöntjük a tehéntúró keverékre, és egyenletesen szétosztjuk.
Ezután a tortát előmelegített sütőben, 170°C fokon 40-60 percig sütjük.
Miután megsült, egy éles kés segítségével kivesszük a formából.
Ezután egy réteg lekvárt teszünk a tortára.
A megmaradt 200 ml tejszínt a porcukorral együtt felverjük és kanállal felkenjük a torta szélére. Középre eperszemek kerülnek, néhány szemen rajtamaradhat a szár is a színhatás kedvéért.
Az epres túrótorta receptet IriA ajánlotta.
0 hozzászólás