Farsangi fánk Ancsitól hozzávalók:
tej – 3dl
élesztő – 2 dkg
búzafinomliszt – 50 dkg
vaj – 6 dkg
cukor – 6 ek
fehér rum – 1 ek
tojássárgája – 5 db
só
olaj – 6dl
Farsangi fánk Ancsitól elkészítése:
Az élesztőt a fele tejben, 2 ek cukorral és 1 ek liszttel összekeverjük, meleg helyen felfuttatjuk. A tojássárgákat puha vajjal összekavarjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, sót és fakanállal habosra keverjük.
A lisztet tálba töltjük és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a tojásos keveréket, a rumot és kézzel jól kidolgozzuk a tésztát.
Tetejét pici vízzel megkenjük és lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lágyan újra átgyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kézzel ujjnyi vastagra és vízbe mártott fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Tetejüket pici olajjal megkenjük és konyharuhával letakarva 20 percig kelesztjük még meleg helyen.
Az olajat felforrósítjuk, vigyázva, hogy ne lobogjon és elegendő mennyiség legyen egy magas falú lábasban.
Először a fánknak azt a felét tesszük az olajba lefelé, ami felül volt, ekkor lefedjük a lábast. Világosbarnára sütjük, megfordítuk, de ekkor már nem tesszük rá a lábara a tetőt.
Porcukorral meghintjük, baracklekvárral kínáljuk.
0 hozzászólás