Fehér gyümölcskenyér hozzávalók:

60 g mazsola

4 evőkanál rum (54%-os)

60 g dió

60 g aszalt sárgabarack

120 g margarin

6 db tojás fehérje

120 g cukor

1 csomag vaníliás cukor

180 g liszt

1 db citromhéj

Fehér gyümölcskenyér elkészítése:

A mazsolát összekeverjük a rummal, lefedjük. A diót durvára, az aszalt barackot apró kockákra vágjuk. 120 g vajat/ margarint felolvasztunk. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk, és liszttel beszórunk egy 1,2- 1,3 literes őzgerincformát. A sütőt előmelegítjük 180 Fokra.

A tojásfehérjéket kimérjük ( fontos a súlyuk a többi hozzávaló aránya miatt!), 1 csipet sóval kemény habbá verjük, aztán apránként beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd tömör-fényes habbá verjük.

A mazsolát leszűrjük, megszórjuk egy kevés, a teljes mennyiségből elvett liszttel ( hogy ne szálljon le a tészta aljára), majd hozzáadjuk az aszalt barackot is. A maradék lisztben elkeverjük a reszelt citromhéjat és a diót, majd több részletben, óvatosan beleforgatjuk a habba. Hozzáadjuk a mazsolát-barackot a liszttel együtt, végül az olvasztott zsíradékot ( ettől kicsit összeesik, nem baj!) és a rumot , amelyben a mazsola ázott.

A masszát a formába simítjuk, alját az asztallaphoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne buborék ( különben lyukas lesz a sütemény ), és középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük ( tűpróba ). 10 percig a formában pihentetjük, azután rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Alufóliába csomagoljuk, fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral. és vékonyan szeleteljük. Savanykás dzsemet kínálhatunk hozzá. A kalács sokáig eláll, mélyhűthető.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc