Fehér gyümölcskenyér hozzávalók:
60 g mazsola
4 evőkanál rum (54%-os)
60 g dió
60 g aszalt sárgabarack
120 g margarin
6 db tojás fehérje
só
120 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
180 g liszt
1 db citromhéj
Fehér gyümölcskenyér elkészítése:
A mazsolát összekeverjük a rummal, lefedjük. A diót durvára, az aszalt barackot apró kockákra vágjuk. 120 g vajat/ margarint felolvasztunk. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk, és liszttel beszórunk egy 1,2- 1,3 literes őzgerincformát. A sütőt előmelegítjük 180 Fokra.
A tojásfehérjéket kimérjük ( fontos a súlyuk a többi hozzávaló aránya miatt!), 1 csipet sóval kemény habbá verjük, aztán apránként beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd tömör-fényes habbá verjük.
A mazsolát leszűrjük, megszórjuk egy kevés, a teljes mennyiségből elvett liszttel ( hogy ne szálljon le a tészta aljára), majd hozzáadjuk az aszalt barackot is. A maradék lisztben elkeverjük a reszelt citromhéjat és a diót, majd több részletben, óvatosan beleforgatjuk a habba. Hozzáadjuk a mazsolát-barackot a liszttel együtt, végül az olvasztott zsíradékot ( ettől kicsit összeesik, nem baj!) és a rumot , amelyben a mazsola ázott.
A masszát a formába simítjuk, alját az asztallaphoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne buborék ( különben lyukas lesz a sütemény ), és középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük ( tűpróba ). 10 percig a formában pihentetjük, azután rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Alufóliába csomagoljuk, fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral. és vékonyan szeleteljük. Savanykás dzsemet kínálhatunk hozzá. A kalács sokáig eláll, mélyhűthető.
0 hozzászólás