Filo rétestészta hozzávalók:
40 dkg liszt
230 ml meleg víz
egy csipet só
1 evőkanál olaj
Filo rétestészta elkészítése:
Az összes hozzávalót összegyúrjuk – az olaj kivételével, amit majd utólag adunk hozzá. A végeredmény egy rugalmas tészta, amit letakarunk és hagyjuk pihenni.
A tésztát kettőbe osztjuk ( lehet több részre is, de én szeretek nagy lapokat nyújtani). Majd a nyújtófával 5-7 mm vastagra nyújtjuk.
A Filo tészta fontos eleme, hogy a kinyújtott lapokat nem kenjük be semmivel (a tekercsek esetében a kinyújtott tészta szeleteket bekenjük egy kevés olajjal), ehelyett letakarjuk egy kissé nedves törülközővel, hogy a tészta teteje ne száradjon meg. Ismét pihentetjük a tésztát és közben előkészítjük a munkaasztalt, amelyet letakarunk egy konyharuhával és azon nyújtjuk majd a tésztát.
Kezdődhet a móka. Elővesszük az első darab kinyújtott tésztát és mindkét kezünket a közepébe tesszük. Innen kezdjük el nyújtani.
Minél tovább hagyjuk pihentetni, annál rugalmasabb lesz. A tésztát addig kell nyújtani a kezünkkel, amíg látjuk, hogy nem szakad el; akkor rá kell dobni a törülközőt és kezdhetjük húzni hosszában- majd kinyújtjuk a törülközőt, hogy több helyünk legyen és tovább nyújtjuk előbb az egyik szélét, majd a másikat.
A lapot túlnyújtjuk a törülköző szélein, hiszen következő lépésként ollóval le fogjuk vágni a tészta vastagabb széleit. Miért ollóval? Mert, ha késsel vagy derelye metszővel vágjuk, a vágás helye rátapad a konyharuhára és utána nehéz lesz az egész lapot eltávolítani.
Miután eltávolítottuk a felesleges tésztát (amelyet összegyúrunk és a nedves konyharuha alá tesszük), megszórjuk az egész lapot liszttel, majd a kezünkkel elsimítjuk.
Következő lépésként, téglalapokra „osztjuk” a nagy lapot. Vágjuk fel mindet ollóval. És ez az a pillanat, amikor elkezdődik a variációk fejezete: mindenki azt csinál, amit akar az így kapott lapokkal:
A receptet Seima ajánlotta.
0 hozzászólás