Finomfőzelék vegyes zöldségekből hozzávalók:

25 dkg sárgarépa

25 dkg karalábé

1 evőkanál olaj

1 púpozott mokkáskanál só

fél mokkáskanál barna cukor

25 dkg kifejtett zöldborsó

2 púpozott evőkanál liszt

olaj

egy csokor petrezselyem

1 dl tejföl

1,5 dl hideg tej

Finomfőzelék vegyes zöldségekből elkészítése:

A zöldséges finomfőzelékhez 25 dkg sárgarépát és 25 dkg karalábét tisztítsunk meg, vágjuk kb. 0,5 cm széles kockákra, és 1 evőkanál olajon, 1 púpozott mokkáskanál só, valamint fél mokkáskanál barna cukor hozzáadásával dinszteljük pár percig.

Utána engedjük fel 4 dl vízzel, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg félig megpuhul.

Ekkor adjunk hozzá 25 dkg kifejtett zöldborsót, és főzzük a zöldségeket teljesen puhára. (Ha mirelit borsót használunk, akkor csak 15 perc után tegyük bele, és a felöntővizet 3,5 deciliterre csökkentsük.)

Végül 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.

Keverjünk bele egy csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzről.

Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1,5 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt zöldségekhez.

Gyakran megkeverve főzzük még kb. 5 percig, hogy besűrűsödjön.

A sűrítést végezhetjük habarással is. Hüvelyes borsóból 0,5 kg szükséges hozzá.

Melegen, feltéttel tálaljuk. Gombás szójafasírttal fogyasztva érvényesül leginkább az íze.

A zöldséges finomfőzeléket hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel. Az ínyencek egyébként a karalábéval együtt 10 dkg rózsáira szedett karfiolt is tesznek a finomfőzelékbe. Ebben az esetben a zöldborsó mennyiségét arányosan csökkentsük.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc