Fokhagymás ráktészta hozzávalók:
4 személyre:
25 dkg spagetti, vagy linguine-lapos változat (teljes kiőrlésű gabonából)
15-20 db garnéla rákfarok
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szezámolaj
3-4 evőkanál szójaszósz (csökkentett sótartalmú)
1 db citrom
petrezselyem
tört bors
csipet chili (pehely)
Fokhagymás ráktészta elkészítése:
Tegyük fel főni a tésztavizet, majd, ha lobogva forr, tegyük bele a tésztát és főzzük fogkeményre (nem kell bele só, mert a szójaszósz önmagában elég sós).
Ha kifőtt a tészta szűrjük le és a további felhasználásig tegyük vissza az üres főzőedénybe.
Serpenyőben melegítsük fel a szezámolajat, majd pirítsuk meg benne a rákfarkak mindkét oldalát 1-2 percig és reszeljük rá a fokhagymát (lehet apróra szelve is, így kevésbé intenzív).
Facsarjuk rá a citrom felét, ízesítsük csipet tört borssal és leheletnyi chilivel.
Szedjük a serpenyőbe a mártásra a leszűrt tésztát, locsoljuk meg szójaszósszal (2-3 evőkanál után kóstoljuk meg, mivel elég sós, így ízlés szerint adjunk még hozzá) és szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, majd alaposan keverjük össze, melegítsük át a tésztát és tálaljuk.
Apró rákokkal is készíthető, de akár el is hagyható, úgy is finom a mártással a tészta.
Szezámolaj helyett használható olivaolaj is (így kevésbé intenzív ízű).
Ha a rákfarkakat hosszában kettévágjuk, akkor hő hatására spirál alakban összetekeredik és gazdaságosabban lehet adagolni 🙂
A képen látható tészta durum lisztből készült
A fokhagymás ráktészta receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás