Forgácsfánk hozzávalók:
3 tojássárga
2 púpozott evőkanál tejföl
3 dkg barna cukor
1 evőkanál sűtőrum
1 citrom reszelt héja
0,5 dl tej
egy csipet só
30 dkg liszt
Forgácsfánk elkészítése:
3 tojássárgáját 2 púpozott evőkanál tejföllel, 3 dkg barna cukorral, 1 evőkanál sűtőrummal, 1 citrom reszelt héjával, 0,5 dl tejjel és egy csipet sóval keverjünk habosra. Utána tegyünk hozzá 30 dkg lisztet, és gyúrjunk belőle kemény tésztát.
Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kis tejet, hogy levestészta állagú legyen, majd tegyük ki deszkára, és gyúrjuk tovább. Az alaposan kidolgozott tésztát osszuk ketté, majd lisztezzük be jól a deszkát, és egyenként nyújtsuk ki a cipókat 36×32 cm méretűre.
Ha nagyon ragad, akkor a tészta tetején is simítsunk el kevés lisztet. Végül derelyemetszővel vágjuk fel a kinyújtott tésztát kb. 8 cm széles és 12 cm hosszú téglalapokra, majd egymástól ujjnyi távolságban két helyen metsszük be a közepét is 8–9 cm hosszan.
Ezután a két végét megfogva helyezzük min. 1,5 cm magas forró olajba, és közepes lángon mindkét oldalát süssük aranysárgára.
0 hozzászólás