Francia rétes hozzávalók:
Lapok
300 g vaj/margarin
300 g liszt
1 tojássárgája
1/2 teáskanál só
1 teáskanál ecet
víz, amennyit a liszt felvesz (kb. 100 ml)
Krém
5 evőkanál cukor
2 vaníliás pudingpor
500 ml tej
Glazúr
100 g fekete étcsokoládé
100 g fehér étcsokoládé
Francia rétes elkészítése:
Ez a francia rétes recept Colea szakácskönyvéből származik. Egy könnyen elkészíthető, egyszerű és nagyon finom sütemény. Az elkészített lapokat krémeshez is használhatod.
Szitáld a lisztet egy tálba, formázz lyukat a közepén, hogy beletedd a tojássárgáját és az 50 ml vízben feloldott ecetet. Adj hozzá 250 g margarint is, majd homogenizáld. Addig gyúrd, amíg a tészta nem ragad sem a kezedhez, sem az edényhez. Csomagold a tésztát egy alufóliába és tedd 20-30 percre a hűtőbe.
Közben kavard össze egy villával a maradék margarint 2 evőkanál liszttel, majd kend el egy alufólián és tedd néhány percre a hűtőbe. Vigyázz, hogy ne keményedjen meg túlságosan.
Körülbelül 20 perc elteltével, szórj lisztet az asztalra és vedd ki a tésztát a hűtőből. Nyújtsd négyszög alakúra úgy, hogy legyen kétszer nagyobb, mint a margarinlap. A téglalap szélei legyenek vékonyabbra nyújtva. Helyezd a téglalap közepébe a margarinlapot, majd csomagold össze: hajtsd a tésztalap széleit a margarinra, mint egy borítéknál, kicsit nyomkodd meg, majd tedd 20 percre a hűtőbe.
Miután kivetted nyújtsd ki, hogy körülbelül háromszor hosszabb és szélesebb legyen, majd hajtsd be középre a széleit. Tedd vissza ugyanúgy a hűtőbe, majd vedd ki és nyújtsd ki. Ismételd meg a folyamatot kétszer, 20 percenként.
Miközben a tészta pihen a hűtőben, karamellizálj 5 evőkanál cukrot. Miután megolvadt, add hozzá a tejet óvatosan és lassan. Várj, amíg a karamellizált cukor jól megolvad a tejben, majd add hozzá a 4 evőkanálban feloldott pudingport. Miután jól besűrűsödött, vedd le a tűzről és hagyd hűlni.
Egy krémes, vanília és karamell ízű keveréket fogsz kapni. Adhatsz hozzá egy kis margarint is, de jobb nem elrontani az ízét.
Miután befejezted a tésztahajtogatást, szórd be liszttel az asztalt és nyújtsd a tésztát vékony lapra. Vágd fel a tésztalapot aszerint, hogy mekkora sütiket szeretnél. A megmaradt széleket vágd csíkokra és fond össze. Kend be a lapoknak az egyik felét krémmel, majd hajtsd rá a másik felet. Tekerd át a fonatokat a párnácskákon, majd tedd egy tepsibe.
Tedd a tepsit a jó meleg sütőbe. A tepsit nem kell kivajazni, sem kibélelni, csak meg kell locsolni egy kis vízzel. Süsd a süteményt magas hőfokon kb. 10-12 percig, majd csökkentsd a hőt és tartsd a sütőben, amíg a rétesek szép barnák lesznek. Szedd a sütiket egy tálcára vagy tányérra.
Ha krémest szeretnél készíteni, nyújtsd a tésztát a tepsi nagyságára, amit ebben az esetben is csak vízzel kell meglocsolni, és a lapot meg kell szurkálni egy villával, hogy ne puffadjon meg. 10-12 percig kell sütni magas hőfokon, majd hagyd megbarnulni kisebb hőfokon.
A tojássárgáját ki lehet hagyni a tésztából. A sütőnek forrónak kell lennie, hogy a tészta megemelkedhessen.
Olvaszd meg a csokoládékat és csepegtesd a rétesekre.
A francia rétes receptjét Irénke ajánlotta.
0 hozzászólás