Guacamole hozzávalók:

2 db közepes avokádó

2 gerezd fokhagyma

2-3 teáskanál frissen facsart citromlé

1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)

tört bors – legjobb, ha vegyes (fekete, zöld, rózsa)

só (természetes, nem finomított)

Guacamole elkészítése:

Az érett (kissé már puha) avokádókat megmosom, éles késsel félbevágom – jobban mondva körbevágom a közepén található nagy magot, csavaró mozdulattal szétválasztom, majd a kiszedem a magot.

A félbevágott avokádó zöldes „húsát” kikanalazom a vastag héjról egy tálba. A megpucolt fokhagyma gerezdeket ráreszelem és hozzáadom a frissen facsart – nagyjából két-három teáskanál – citromlevet, tört borst, csipetnyi sót és az olivaolajat.

Botmixerrel teljesen sima állagúra pépesítem a krémet. Ezt szokták villával is, de úgy kissé darabos marad a massza. Amikor ezzel elkészülök, kicsit félreteszem a krémet, hogy az ízeknek legyen ideje összeállni. Ez alatt kenyérből (most éppen rozskenyér) vékony szeleteket vágok, kenyérpirítóban vagy grillezőben ropogósra sütöm és a még meleg kenyérrel rávetem magam a pikáns guacamole krémre.

Praktikák:

– ha nagyon kemény avokádót sikerült venni, banán mellett egy-két nap alatt megfelelőre puhul

– citrom helyett használhatunk lime-ot, illetve több hozzáadásával savanyúbbá tehetjük

– kis chilivel még pikánsabb lesz a keverék

– érdemes tömörebb kenyereket választani a nagyon foszlós fehér helyett, de fogyasztható tortilla chips-el is

– érdemes kipróbálni mártogatósként nyers zöldségekhez (répa, uborka, karalábé, cékla, stb.)

– Az avokádó hajlamos az elszíneződésre, de ne essünk kétségbe, a krém elszíneződött tetejét kanállal eltávolíthatjuk és már tálalható is a vendégeknek – az íze nem változik.

Az már csak hab a tortán, hogy az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami sok egyéb mellett csökkenti a koleszterinszintet is.

A guacamole receptet a Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 10 perc