Guacamole hozzávalók:
2 db közepes avokádó
2 gerezd fokhagyma
2-3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
tört bors – legjobb, ha vegyes (fekete, zöld, rózsa)
só (természetes, nem finomított)
Guacamole elkészítése:
A félbevágott avokádó zöldes „húsát” kikanalazom a vastag héjról egy tálba. A megpucolt fokhagyma gerezdeket ráreszelem és hozzáadom a frissen facsart – nagyjából két-három teáskanál – citromlevet, tört borst, csipetnyi sót és az olivaolajat.
Botmixerrel teljesen sima állagúra pépesítem a krémet. Ezt szokták villával is, de úgy kissé darabos marad a massza. Amikor ezzel elkészülök, kicsit félreteszem a krémet, hogy az ízeknek legyen ideje összeállni. Ez alatt kenyérből (most éppen rozskenyér) vékony szeleteket vágok, kenyérpirítóban vagy grillezőben ropogósra sütöm és a még meleg kenyérrel rávetem magam a pikáns guacamole krémre.
Praktikák:
– ha nagyon kemény avokádót sikerült venni, banán mellett egy-két nap alatt megfelelőre puhul
– citrom helyett használhatunk lime-ot, illetve több hozzáadásával savanyúbbá tehetjük
– kis chilivel még pikánsabb lesz a keverék
– érdemes tömörebb kenyereket választani a nagyon foszlós fehér helyett, de fogyasztható tortilla chips-el is
– érdemes kipróbálni mártogatósként nyers zöldségekhez (répa, uborka, karalábé, cékla, stb.)
– Az avokádó hajlamos az elszíneződésre, de ne essünk kétségbe, a krém elszíneződött tetejét kanállal eltávolíthatjuk és már tálalható is a vendégeknek – az íze nem változik.
Az már csak hab a tortán, hogy az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami sok egyéb mellett csökkenti a koleszterinszintet is.
A guacamole receptet a Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás