Hagyományos almás pite hozzávalók:

25 dkg zsír vagy sütő margarin

33 dkg liszt

1 tojás

1 tojássárgája (a fehérjét megtartom a tészta tetejére)

1 teáskanál só

3 evőkanál cukor

50 ml (4 evőkanál) tej vagy hideg víz

1 evőkanál ecet

11 kg hámozott alma nagyon vékonyra szeletelve

2 evőkanál kukoricaliszt (corn starch) vagy búzaliszt

125 ml cukor

1 teáskanál só

1 – 1 teáskanál fahéj

1 teáskanál szerecsendió

1 teáskanál gyömbér

1 cirom leve + reszelt héja (savanyú almába csak a fele)

2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin

Hagyományos almás pite elkészítése:

A lisztet a zsiradékkal, cukorral, sóval egy mély tálban összevegyítjük, hogy úgy nézzen ki, mint az apró kis tarhonyás liszt. A folyadékokat is összevegyítjük előre egy kis külön edényben. Az elektromos keverővel egy pár mozdulattal összekeverjük. Most kézzel keverjük meg a tésztát, de nem gyúrjuk! 2 db zsírpapír közé helyezzük a fele tészta mennyiséget, és így a 2 papír között nyújtjuk ki. Belehelyezzük a sütőedénybe és kinyújtjuk a másik lapot is a forma méretére.

A tésztákat a hűtőbe vagy a fagyaszóba tesszük, és megvárjuk, hogy kifagyjon. Ez azért fontos, mert ettől lesz a tészta nagyon könnyű és ropogós. Közben összekeverjük a gyümölcsöt a fűszerekkel, cukorral, és a lisztel. A sütőt 180°-ra előmelegítjük. Kivesszük a tésztákat a hűtűbűl és beleöntjük a gyümölcskeveréket. Rácsöpögtetjük az olvasztott vajat, és betakarjuk az előre kinyújtott tésztával.

Tésztából készíthetünk dekorációt a tetejére, de ez el is maradhat. A maradék tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét. Dúrva cukorral enyhén megszórjuk. A sütőbe helyezve kb. 45 – 50 perc alatt gyönyörű aranysárgára sütjük.

Az alma mennyisége attól függ, hogy mennyi fér az edénybe (tepsibe), mert jól tele kell tölteni gyümölccsel. Én úgy szoktam próbát tenni, hogy a tepsibe teszem a pucolt szeletelt gyümölcsöt és ha nem tölti ki eléggé, még több almát pucolok hozzá.

Az almás pite minősége azon múlik, hogy a leírt utasításokat mennyire pontosan tartjuk be. A tészta tetejére cukor helyett cukros diót is szórhatunk.

A sütőedény mérete: nagy kerek pite sütő vagy vastag öntött vas serpenyő: 22 –25 cm.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 70 perc