Hagyományos darázsfészek hozzávalók:

egy adag kelt tészta

10 dkg dióbél

10 dkg szőlőcukor

10 dkg vaj

cukros dió

1 dkg vanillincukor

0,6 dl tej

Hagyományos darázsfészek elkészítése:

Előre vegyik ki a szükséges vajat a hűtőből, hogy felmelegedjen, majd készítsünk egy adag kelt tésztát.

Amíg a tészta kel, daráljunk le 10 dkg dióbelet, és keverjük össze 10 dkg szőlőcukorral.

Első kelesztés után a kenyértésztához hasonló keménységű tésztát gyúrjuk össze, majd belisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 36×36 cm méretűre, és kenjünk rá 10 dkg habosra kevert lágy vajat. Utána egyenletesen szórjuk rá a cukros diót, és szorosan csavarjuk fel, majd éles késsel vágjuk 9 egyforma vastagságú szeletre.

Az egyes tekercseket (alul kissé összenyomkodva) fektessük előzőleg kivajazott nagyobb méretű zománcozott tepsibe, és letakarva kelesszük még háromnegyed óráig.

Közepes tűzön süssük 10 percig, hogy felhúzódjon, majd mérsékelt tűzön pirítsuk még 10 percig.

1 dkg vanillincukrot oldjunk fel 0,6 dl meleg tejben, és kenjük rá a majdnem készre sült tésztára. Végül tegyük vissza a sütőbe, és továbbra is mérsékelt tűzön süssük még kb. 10 percig, hogy a felpuhult tészta megszikkadjon.

Lehűlve fogyasszuk.

Tálalás előtt szórjunk a tetejére kevés vaníliarúddal átitatott szőlőcukrot.

Kétrétegű papírba csomagolva, hűvös helyen tároljuk. Hűtőszekrénybe nem szabad betenni. Másnap grillsütőben felfrissíthetjük.

A kelt tésztából készített darázsfészeknek van egy másik kisütési módja is, amikor a tekercseket egy kisebb méretű, magas falú tepsibe rakjuk. Ennek a módszernek az előnye, hogy a fele akkora méretű tepsiben a tészta nem tud oldalirányban terjeszkedni, ezért felfelé növekedik. Így még gusztusosabb lesz, és elmarad a legkülső kérges réteg, amelynek főleg azok örülnek, akik a különféle tekercseknek a belső, lágyabb magját kedvelik. A zsúfolásos sütési módnál mind a tepsi, mind a behelyezett tésztadarabok oldalát 4 dkg olvasztott vajjal kenjük meg, hogy a tekercsek ne ragadjanak össze, és lehűlés után kés nélkül is el tudjuk választani őket egymástól. A tetejére ne kerüljön vaj, mert akkor nem tud felhúzódni. Ennél a változatnál a tésztát 8 tekercsre vágjuk. Ha az ily módon készült tekercseket túl nagynak találjuk vagy több süteményre lenne szükségünk, akkor a tésztát 70×20 cm méretűre nyújtsuk, és hosszabbik oldala mentén felcsavarva 15 egyenlő vastagságú szeletre vágjuk fel. Most csak 0,3 dl tejet használjunk a sütés közbeni kenéshez, mert ha az összezsúfolt tésztát nagyon megöntözzük, akkor átgyöngül, és összeesik. A kész süteményt ebben az esetben ne hagyjuk a tepsiben kihűlni, mivel befülled.

Nyers tejjel tálalva a darázsfészek különböző változataiból kitűnő vacsorát is készíthetünk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 150 perc