Hagyományos kuglóf hozzávalók:
2 dkg élesztő
3,2 dl tej
9 dkg vaj
8 dkg barna cukor
1 dkg vanillincukor
3 tojássárgája
0,5 kg lisztet
4 dkg mazsola
egy citrom héja
egy csipet só
egy csipet aszkorbinsav
Hagyományos kuglóf elkészítése:
Előzőleg mérjük ki az előírt alapanyagokat, majd 2 dkg élesztőt 0,4 dl langyos tejben, negyed mokkáskanál barna cukor hozzáadásával futtassunk fel.
Amíg az élesztő kel, keverjünk habosra 9 dkg szobahőmérsékletű vajat 8 dkg barna cukorral. Dolgozzunk bele 1 dkg vanillincukrot és 3 tojássárgáját, majd tegyünk hozzá 0,5 kg átszitált lisztet, 2,8 dl langyos tejet, 4 dkg előzőleg megmosott mazsolát, egy citrom reszelt héját, egy csipet sót, egy csipet aszkorbinsavat, valamint a felfuttatott élesztőt.
Fakanállal dagasszuk kb. 30 percig, amíg az edény aljától elválva egy csomóba összehurkázódik és kisimul, majd letakarva, meleg helyen kelesszük 1 órán át. Ha mixert használunk, akkor 15 perc is elegendő a dagasztáshoz. Amennyiben túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kis tejet, hogy a fánktésztánál valamivel lágyabb állagú legyen. Utána a kb. duplájára kelt tésztát lisztes kézzel jól gyúrjuk össze a tálban, majd letakarva ismét kelesszük 1 órán keresztül.
Ezután megint alaposan gyúrjuk át, majd borítsuk ki liszttel bőven megszórt deszkára, és a tetejét is belisztezve nyújtsuk ki kb. 32×32 cm méretűre. Végül csavarjuk fel, és a két végét egymásba nyomkodva formáljuk koszorú alakúra.
Óvatosan felemelve helyezzük egy előzőleg vastagon kivajazott, nagyobb méretű sütőformába, és letakarva kelesszük még 50 percen át. (Jól fűtött helyiségben vagy nyáron, kánikula idején csak 45 percig kelesszük, mert különben túlkel, és nem lesz foszlós.) A kuglóf sütésére szolgáló speciális forma mérete akkor megfelelő, ha a belehelyezett tészta maximum a feléig ér, különben kifut belőle.
A megkelt tésztát helyezzük előmelegített sütőbe, és erősebb tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd mérsékelt tűzön még max. 1 órán át, amíg világosbarnára pirul, és a beleszúrt próbatűre már nem tapad rá a massza. Ha a teteje hamarabb pirulna mint az alja, akkor 10 perc után takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen.
Ne hagyjuk a formában lehűlni, mert befülled. Még melegen hintsük meg a bordázott tetejét és az oldalát vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral, és állítsuk a peremére, így kevésbé nyomódik össze.
Lehűlve fogyasszuk. Nyers tejjel vagy teával tálalva érvényesül leginkább az íze. Dzsemekkel fogyasztva még finomabb.
Kétrétegű papírba csomagolva, hűvös helyen tároljuk. Hűtőszekrénybe nem szabad betenni.
A fenti mennyiségű tésztából min. 1 kg súlyú kuglóf várható.
0 hozzászólás