Hagyományos tiramisu torta hozzávalók:
Tészta
3 tojás
1 csipet só
90 g cukor
50 g liszt
40 g étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
Töltelék
60 ml kávé
75 ml amaretto likőr
500 g mascarpone krémsajt
250 g túró
50 g cukor
1 tasak színtelen zselatin
250 ml tejszín
1 csomag vaníliás cukor
kakaó
Hagyományos tiramisu torta elkészítése:
A tojássárgákat a sót és a cukort habosra keverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Az étkezési keményítővel és a sütőporral elkeverjük a lisztet és a tojásos masszához adjuk, lazán átkeverjük, hogy a tojáshab nehogy összetörjön.
A tésztát sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk és 180-200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni a formában, és lehetőleg másnap vízszintesen kettévágjuk.
A töltelékhez a kávét 3 evőkanál amarettóval elkeverjük. A mascarpone sajtot, a túrót, a cukrot és a maradék amarettót simára keverjük. A zselatint 3 evőkanál vízbe beáztatjuk, majd alacsony hőfokon addig melegítjük, míg teljesen elolvad. Egy kevés mascarpone krémet adunk a zselatinhoz és alaposan elkeverjük. Ezt a masszát hozzáadjuk a maradék mascarpone krémhez, ismét jól elkeverjük és hideg helyre tesszük.
A tejszínt a vaníliás cukorral felverjük és amint a massza dermedni kezd, hozzákeverjük. Az alsó tésztalapot tányérra helyezzük, és a sütőforma karikáját köré tesszük. 4-5 evőkanál krémet teszünk a tésztára, befedjük a másik tortalappal, amit meglocsolunk az amarettós kávéval. A maradék krémet ennek a tetejére helyezzük, elsimítjuk és vastagon megszórjuk a kakaóporral.
0 hozzászólás