Házi kolbász hozzávalók:

sertés nyak

sertés mellső combjai

szedelékhús

só, bors

koriander

szegfűbors

fokhagyma

húsleves

sertésbél

Házi kolbász elkészítése:

A húst ledaráljuk, és egy nagy tálba vagy vájlingba tesszük. Hozzáadjuk a sót, borsot, zúzott koriandert, szegfűborsot, és fokhagymaöntetet. Ezt a következőképpen készítjük el: kiveszünk egy keveset az abaléből (amiben a disznósajthoz valókat főzzük), vagy főzünk egy kevés húslevest erre a célra.

Összezúzunk egy fej fokhagymát és egy kis edénybe tesszük a levessel együtt. Ezt a levet leszűrjük és lassanként hozzáöntjük a kolbászhúshoz, majd az egészet kézzel jól összegyúrjuk.

A sertésbelet jól kimossuk, belső részét tisztára kaparjuk, mégegyszer jól átmossuk, és hideg vízben hagyjuk. Előkészítjük a húsdarálót, kivesszük belőle a rostélyt és a kést, majd rászereljük a töltőfejet, ráhúzzuk a belet végig.

Húst teszünk a darálóba, bal kezünkkel tartjuk a bél végét. Elkezdjük forgatni a daráló fogantyúját, és lassan megtöltjük a belet a hússal.

Néhány cm után már nem kell tartani a kolbászt. Bizonyos távolság után megcsavarjuk, majd folytatjuk a töltést. Így adjuk meg a kolbász szálaknak a kívánt hosszúságot. Ez általában kb. 15 cm.

Amikor elkészülnek, egy rúdra akasztjuk a kész kobászt, hogy szellőzzön.

Frissen, serpenyőben sütve, vagy füstölve tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc