Házi kolbász hozzávalók:
sertés nyak
sertés mellső combjai
szedelékhús
só, bors
koriander
szegfűbors
fokhagyma
húsleves
sertésbél
Házi kolbász elkészítése:
A húst ledaráljuk, és egy nagy tálba vagy vájlingba tesszük. Hozzáadjuk a sót, borsot, zúzott koriandert, szegfűborsot, és fokhagymaöntetet. Ezt a következőképpen készítjük el: kiveszünk egy keveset az abaléből (amiben a disznósajthoz valókat főzzük), vagy főzünk egy kevés húslevest erre a célra.
Összezúzunk egy fej fokhagymát és egy kis edénybe tesszük a levessel együtt. Ezt a levet leszűrjük és lassanként hozzáöntjük a kolbászhúshoz, majd az egészet kézzel jól összegyúrjuk.
A sertésbelet jól kimossuk, belső részét tisztára kaparjuk, mégegyszer jól átmossuk, és hideg vízben hagyjuk. Előkészítjük a húsdarálót, kivesszük belőle a rostélyt és a kést, majd rászereljük a töltőfejet, ráhúzzuk a belet végig.
Húst teszünk a darálóba, bal kezünkkel tartjuk a bél végét. Elkezdjük forgatni a daráló fogantyúját, és lassan megtöltjük a belet a hússal.
Néhány cm után már nem kell tartani a kolbászt. Bizonyos távolság után megcsavarjuk, majd folytatjuk a töltést. Így adjuk meg a kolbász szálaknak a kívánt hosszúságot. Ez általában kb. 15 cm.
Amikor elkészülnek, egy rúdra akasztjuk a kész kobászt, hogy szellőzzön.
Frissen, serpenyőben sütve, vagy füstölve tálaljuk.
0 hozzászólás