Házi tejszínes ömlesztett sajt hozzávalók:
4 dl friss tejszín vagy tejföl
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál szőlőcukor
Házi tejszínes ömlesztett sajt elkészítése:
A házi tejszínes ömlesztett sajthoz a 4 dl friss tejszínbe tegyünk 1 mokkáskanál sót és 1 mokkáskanál szőlőcukrot, majd szobahőmérsékleten hagyjuk megsavanyodni.
2–3 nap múlva a sűrű, savanyú masszát jól átkeverve töltsük ritka szövésű túrószacskóba, és tartsuk felakasztva, amíg az összes leve kicsepeg.
Végül a kb. 20 dekagrammnyi sajtot simítsuk formába, és hűvös helyen néhány napig érleljük.
Lágy sajtot a tejszínen kívül tejfölből is készíthetünk. Ez nem annyira finom ugyan mint a tejszínes változat, de ha a túrókészítés során sok tejfölünk maradt vissza, ily módon hasznosíthatjuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.
Mivel a vajhoz hasonlóan a sajtnak is szobahőmérsékleten érvényesül leginkább az íze, fogyasztás előtt pár órával vegyük ki a hűtőből.
0 hozzászólás