Holland meggytorta hozzávalók:
1 csomag levelestészta
60 gram ribizlizselé
80 gram fondant
7,5 dl tejszín
100 gram cukor 4
50 gram meggybefőtt
1 késhegynyi fahéj
3 kávéskanál keményítő
Holland meggytorta elkészítése:
A holland meggytortához a tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk és hajtogatjuk. A tésztát három részre osztjuk, mindhármat 3-4 milliméter vastag, a tortaformánál valamivel nagyobb lappá nyújtjuk. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. A rugószárú forma gyűrűjét felső szélével lefelé a tésztára tesszük, és éles késsel körbevágjuk a tésztát, amelyet azután 15 percig pihentetjük. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A három lapot villával több helyen megszurkáljuk és kb. 10 percig sütjük.
Ez alatt lecsöpögtetjük a meggyet. A levét fahéjjal és 50 g cukorral felforraljuk, belekeverjük a keményítőt, még egyszer átforraljuk, majd hozzáadjuk a meggyet és hagyjuk kihűlni. A még meleg tortalapokat szükség eseten formára vágjuk oly módon, hogy rájuk helyezzük a tortagyűrűt, és annak belső széle mellett éles késsel óvatosan körbevágjuk. A legszebb lapot tetejével lefelé a munkalapra tesszük, és megkenjük a szitán átnyomott, forró ribizli-zselével. Hagyjuk, hogy valamelyest megszilárduljon, majd egyenletesen rákenjük a fondantot. Így rózsaszínes, csillogó felületet kapunk.
Mihelyt megszilárdult, tortakéssel 12 részre osztjuk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Az egyik lapot a rugószárú formába terítjük, és vékonyan megkenjük tejszínhabbal. Kerek nyomófejjel ellátott nyomózsákból a pereme mentén gyűrűt nyomunk rá, majd egyenletesen a habból további két gyűrűt készítünk. A meggyet egyenletesen elosztjuk a gyűrűk között (12 szemet félreteszünk a díszítéshez). A második lapot tortaalátét segítségével a formába nyomjuk, óvatosan rányomjuk a megtöltött alsó lapra, majd a forma felső szeléig tejszínhabot simítunk rá. A formát kissé megemeljük, s úgy tesszük vissza a munkalapra, hogy a töltelékben esetleg keletkezett légbuborékok eltávozzanak. Levesszük a gyűrűt, és a torta szélét megkenjük tejszínhabbal, majd a tortaalátét segítségével a torta tetejére csúsztatjuk a már körülvágott, mázzal bevont felső lapot.
Minden szeletet tejszínhabrózsával, és egy-egy szem, lecsöpögtetett meggyel díszítünk. Fontos! Értelemszerűen négyzet alakban is elkészíthető.
0 hozzászólás