Homoktövis szirup hozzávalók:
2 kg friss homoktövis gyümölcs
1 kg méz
Homoktövis szirup elkészítése:
Miután összegyűjtöttük a homoktövist, nagyon óvatosan szétválasztjuk a gyümölcsöt a szárától egy villa segítségével, hogy ne szúrjuk meg a kezünket.
Vízben megmossuk majd hagyjuk jól megszáradni.
Egy turmixgépben összetörjük, majd átszitáljuk (szita vagy géz segítségével).
A megkapott folyadékot összekeverjük a mézzel és hermetikusan lezárt üvegekbe tesszük.
Amíg homoktövissel dolgozunk használjuk műanyag, üveg vagy fa edényeket azért, hogy ne oxidálódjanak.
A szirupot hűtőszekrényben tartjuk és néha néha megkavargatjuk felfordítással. Tárolhatjuk 2-3 hónapot.
A homoktövis szirupból minden nap együnk 2-3 kiskanállal reggeli előtt.
Frissítő italt is tudunk belőle készíteni, ami nagyon jó gyerekek számára is. Keverjük össze a homoktövis szirupot ásványvízzel és 1-2 kiskanál mézzel.
A pépet, ami megmaradt a szirup készítéséből ki lehet szárítani és kávédarálóval összedarálni.
Ugyanígy az egész gyümölcsöket is ki lehet szárítani és finom porrá őrölni.
A port üvegekben tároljuk és teák elkészítéséhez használjuk. Egy evőkanál port egy forró csésze vízben feloldunk. Hagyjuk feloldódni és megisszuk.
Egy másik módszer a homoktövis elkészítéséhez az, hogy össztörjük a bogyókat villával és összekeverjük mézzel.
A receptet Pica javasolta.
0 hozzászólás