Hortobágyi slambuc bográcsban hozzávalók:

20 dkg mangalica sertés zsír – vagy ami van 🙂

20 dkg füstölt szalonna

2 fej vöröshagyma

3 kg lebbencstészta

8 dkg pirospaprika

3 kg kockára vágott krumpli

csípős paprika egészben

Hortobágyi slambuc bográcsban elkészítése:

A hortobágyi slambuc bográcsban úgy készül, hogy a kockára vágott füstölt szalonnát lepirítjuk. Ha szeretnénk, kiszedhetjük belőle, de a bográcsban is hagyhatjuk.

Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és összesütjük.

A kockára vágott krumplit beletesszük, hozzáadjuk a paprikát (ha szeretnénk, akkor a csípőset is ekkor tesszük bele) jól összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Ha már felfőtt a víz, hozzáadjuk a sót és a borsot.

Amikor a krumpli félig megfőtt, hozzátesszük az összetört lebbencstésztát. És annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje a tésztát 2-3 centi magasan.

Ha már zsírjára lesült, a bográcsot konyharuhával megfogva úgy forgatom, hogy a slambuc egy nagy egész gombóccá formálódjon. Ha túl sűrű és száraz, még egy kevés vizet lehet adni hozzá.

Hagyni kell pirosra sülni az alját a slambucnak, és úgy kell forgatni, hogy az kerüljön felülre. Fakanállal ne nyúljunk bele.

Úgy tartják, harminckétszer kell megforgatni a bográcsot, akkor lesz tökéletes a slambuc, persze sokszor ennyi nem elég.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc