Hortobágyi slambuc bográcsban hozzávalók:
20 dkg mangalica sertés zsír – vagy ami van 🙂
20 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
3 kg lebbencstészta
8 dkg pirospaprika
3 kg kockára vágott krumpli
só
csípős paprika egészben
Hortobágyi slambuc bográcsban elkészítése:
A hortobágyi slambuc bográcsban úgy készül, hogy a kockára vágott füstölt szalonnát lepirítjuk. Ha szeretnénk, kiszedhetjük belőle, de a bográcsban is hagyhatjuk.
Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és összesütjük.
A kockára vágott krumplit beletesszük, hozzáadjuk a paprikát (ha szeretnénk, akkor a csípőset is ekkor tesszük bele) jól összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Ha már felfőtt a víz, hozzáadjuk a sót és a borsot.
Amikor a krumpli félig megfőtt, hozzátesszük az összetört lebbencstésztát. És annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje a tésztát 2-3 centi magasan.
Ha már zsírjára lesült, a bográcsot konyharuhával megfogva úgy forgatom, hogy a slambuc egy nagy egész gombóccá formálódjon. Ha túl sűrű és száraz, még egy kevés vizet lehet adni hozzá.
Hagyni kell pirosra sülni az alját a slambucnak, és úgy kell forgatni, hogy az kerüljön felülre. Fakanállal ne nyúljunk bele.
Úgy tartják, harminckétszer kell megforgatni a bográcsot, akkor lesz tökéletes a slambuc, persze sokszor ennyi nem elég.
0 hozzászólás