Hurka Jurcovan módra hozzávalók:
1/2 máj
egy vese
1/2 tüdő
1/4 sertés fej
1/4 tokaszalonna
1/4 bőr
1/4 főtt hús
1/2 lép
Fűszerek
bors
szegfűbors
koriander
szerecsendió vagy szegfűszeg
Hurka Jurcovan módra elkészítése:
A finomra őrölt fűszereket ízlés szerint adagoljuk.
Az alapanyagokat ledaráljuk.
300 g hagymát, egy evőkanál zsírban vagy két evőkanál olajban enyhén megpárolunk (amíg elfő a víz amit enged, anélkül hogy megpirítanánk) és a hússal együtt ledaráljuk.
A ledarált alapanyaghoz adunk egy teáskanál borsot, 1/2 teáskanál szegfűborsot, egy tetős teáskanál cukrot (opcionális), 2-3 őrölt szegfűszeget vagy egy teáskanál reszelt szerecsendiót, koriandert vagy őrölt borókamagot, kakukkfű magot és levelet, ízlés szerint. Hogy több legyen, adhatunk hozzá 100 g, fél liter vízben, alacsony lángon főtt, rizst (a rizs főzés közben felszívja az egész vizet).
Az így kapott masszához öntünk 100–200 ml-t abból a léből, amiben a sertés feje főtt. Jól összedolgozzuk az egészet és ízlés szerint sózzuk.
Hurkatöltővel, vagy akár a darálóval, megtöltjük a hurkát és a végeket vékony zsineggel megkötjük.
Mikor készen vagyunk a hurkatöltéssel, az egészet beletesszük a fövő vízbe vagy húslébe, anélkül hogy tovább főznénk, benne hagyjuk 50-60 percet. A laskaszűrővel kivesszük és megszurkáljuk a hurkákat, hogy kijöjjön belőlük a forró levegő. Néhány percre hideg vízbe tesszük és aztán a tányérra.
Hidegen vagy melegen fogyasszuk. Ízlés szerint, megsüthetjük mindkét oldalán, fogyasztás előtt és tálalhatunk mellé puliszkát vagy burgonyapürét.
0 hozzászólás