Húsleves májgombóccal hozzávalók:
Leves
1 kg csirkehús
3 sárgarépa
1 közepes méretű zeller
1 paprika
1 hagyma
1 karalábé
1 káposzta
szemes bors
1 burgonya
2 petrezselyem gyökér
só
Gombóc
125 g máj
20 g vaj
2 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
Húsleves májgombóccal elkészítése:
A zöldséget megpucoljuk és nagyobb daragokra vágjuk.
A húst megmossuk és főni tesszük egy nagy leveses tálba.
Mikor el kezd főni leszedjük a habját, kicsi lángra tesszük és hozzáadjuk a zöldséget, sót és a bors szemeket.
Vegyük le a többi habot is és hagyjuk kicsi lángon főni egy-másfél órát, addig amíg a hús meg nem fő.
A májat is odarakhatjuk főni ugyanebbe a tálba, de csak a legvégén.
Mikor kész a leves, leszűrjük és tésztával vagy grízgaluskával szolgájuk fel
A levest lefagyasztva hosszabb ideig is tárolhatjuk. A leves fogyasztható önmagában is vagy mint alapanyag egyébb ételekhez.
A májgombóc elkészítéséhez a májat apróra daráljuk. A tojást külön összekeverjük a vajjal amíg egy krémet nem kapunk, amit a májhoz fogunk hozzáadni.
Megfűszerezzük sóval, borssal és zsemlemorzsát adunk hozzá.
Az összetételből kanállal szaggatunk kis galuskákat és fél óráig főzzük sós vízben, közepes lángon.
Amikor kész van, lecsorgatjuk és a tálalóba tesszük amire levest fogunk szűrni.
0 hozzászólás