Húsos-zöldséges töltött padlizsán hozzávalók:
3 db kisebb padlizsán
1 db nagy vagy 2 db kisebb fej hagyma
2 cikk fokhagyma
5 db paradicsom
½ piros paprika
1 db tojás
150 g sajt
450 g sertéscomb
friss bazsalikom
Pesto
2 db nyári alma
2 evőkanál savanykás gyümölcsbefőtt
150 g joghurt
1 pohár száraz vagy félszáraz fehérbor
olaj
só, bors
Húsos-zöldséges töltött padlizsán elkészítése:
A hozzávalókat megmossuk, a padlizsánt hosszában kettévágjuk, a szárat is meghagyva, majd kikotorjuk.
Jól megsózzuk, majd állni hagyjuk, hogy a kesernyés íz távozzon el belőlük.
Ha úgy látjuk, hogy valamelyik oldalukra dőlnek, akkor a héjukból egy keveset kivágva helyre igazítjuk.
A paradicsomból vágunk 6 karikát, a többit meg kockákra vágjuk.
Felaprítjuk a paprikát, a fokhagymát, a bazsalikomot, lereszeljük a sajtot, és ledaráljuk a húst a hagymával, a sóval és a borssal.
Miután mindent előkészítettünk, egy serpenyőbe töltünk egy kevés étolajat, és hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, kb. 6 evőkanál bort, a sót, és egy késhegynyi cukrot.
A tűzön addig keverjük, amíg a folyadék elpárolog, és a paradicsom meglágyul, majd feltöltjük vízzel, hozzáadjuk a bazsalikomot és levesszük a tűzről.
Ezzel egyidőben egy másik serpenyőben, egy kevés olajban a pirospaprikát egy kissé megpörköljük.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a darált húst, és elvegyítjük. 10 percig állni hagyjuk, majd a turmixgépbe tesszük, és az apróra vágott almával, a tojással, és egy maroknyi reszelt sajttal jól elmixeljük. Úgy is lehet, hogy kézzel elvegyítjük, és az almát leszeszeljük.
Az almát azért jó, ha beletesszük, mert lágyabb lesz a keverék, és nem változtat sokat az ízén.
Ezután a padlizsánokat megmossuk, megsózzuk, megborsozzuk, és egy kiolajazott jénai tálba helyezzük, majd megtöltjük. Egy kevés reszelt sajtot szórunk rájuk (nem mindet), és 1-1 szelet paradicsommal díszítjük. 2-2 evőkanál paradicsomszószt is tölthetünk rájuk.
Fóliával letakarjuk, és 210°C fokon kb. 35-40 percig sütjük.
Levesszük a fóliát, rászórjuk a padlizsánra a maradék reszelt sajtot, és 10 percre újra a sütőbe tesszük.
Eközben a joghurthoz hozzáadjuk a pestót, a sót meg a borsot, és egy jó szószt keverünk belőle. Még a 10 perc letelte előtt a paradicsomszószt újra tűzre tesszük, és hozzáadunk 2 teáskanál gyümölcsbefőttet.
A töltött padlizsánokat tányérokra helyezzük a kétféle szósszal és káposztasalátával tálaljuk.
0 hozzászólás