Húsos-zöldséges töltött padlizsán hozzávalók:

3 db kisebb padlizsán

1 db nagy vagy 2 db kisebb fej hagyma

2 cikk fokhagyma

5 db paradicsom

½ piros paprika

1 db tojás

150 g sajt

450 g sertéscomb

friss bazsalikom

Pesto

2 db nyári alma

2 evőkanál savanykás gyümölcsbefőtt

150 g joghurt

1 pohár száraz vagy félszáraz fehérbor

olaj

só, bors

Húsos-zöldséges töltött padlizsán elkészítése:

A hozzávalókat megmossuk, a padlizsánt hosszában kettévágjuk, a szárat is meghagyva, majd kikotorjuk.

Jól megsózzuk, majd állni hagyjuk, hogy a kesernyés íz távozzon el belőlük.

Ha úgy látjuk, hogy valamelyik oldalukra dőlnek, akkor a héjukból egy keveset kivágva helyre igazítjuk.

A paradicsomból vágunk 6 karikát, a többit meg kockákra vágjuk.

Felaprítjuk a paprikát, a fokhagymát, a bazsalikomot, lereszeljük a sajtot, és ledaráljuk a húst a hagymával, a sóval és a borssal.

Miután mindent előkészítettünk, egy serpenyőbe töltünk egy kevés étolajat, és hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, kb. 6 evőkanál bort, a sót, és egy késhegynyi cukrot.

A tűzön addig keverjük, amíg a folyadék elpárolog, és a paradicsom meglágyul, majd feltöltjük vízzel, hozzáadjuk a bazsalikomot és levesszük a tűzről.

Ezzel egyidőben egy másik serpenyőben, egy kevés olajban a pirospaprikát egy kissé megpörköljük.

Hozzáadjuk a fokhagymát, a darált húst, és elvegyítjük. 10 percig állni hagyjuk, majd a turmixgépbe tesszük, és az apróra vágott almával, a tojással, és egy maroknyi reszelt sajttal jól elmixeljük. Úgy is lehet, hogy kézzel elvegyítjük, és az almát leszeszeljük.

Az almát azért jó, ha beletesszük, mert lágyabb lesz a keverék, és nem változtat sokat az ízén.

Ezután a padlizsánokat megmossuk, megsózzuk, megborsozzuk, és egy kiolajazott jénai tálba helyezzük, majd megtöltjük. Egy kevés reszelt sajtot szórunk rájuk (nem mindet), és 1-1 szelet paradicsommal díszítjük. 2-2 evőkanál paradicsomszószt is tölthetünk rájuk.

Fóliával letakarjuk, és 210°C fokon kb. 35-40 percig sütjük.

Levesszük a fóliát, rászórjuk a padlizsánra a maradék reszelt sajtot, és 10 percre újra a sütőbe tesszük.

Eközben a joghurthoz hozzáadjuk a pestót, a sót meg a borsot, és egy jó szószt keverünk belőle. Még a 10 perc letelte előtt a paradicsomszószt újra tűzre tesszük, és hozzáadunk 2 teáskanál gyümölcsbefőttet.

A töltött padlizsánokat tányérokra helyezzük a kétféle szósszal és káposztasalátával tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc