Jancsi és Juliska házikója hozzávalók:

1125 g méz

375 g margarin

375 g cukor

1900 g liszt

5 kiskanál fahéj

3 kiskanál őrölt szerecsendió

4 tojás

2 csomag sütőpor

Díszítés

500 g porcukor

3 tojásfehérje

citromlé

kockacukor

élelmiszer színezékek: piros, sárga, sötétzöld és világos zöld

1-2 kanál kakaópor

8 egész mandula

pisztácia

színes díszek

ezüstös cukorgolyócskák

200 g kókuszreszelék

kandírozott cseresznye

Jancsi és Juliska házikója elkészítése:

Egy edényben, kis lángon megolvasztjuk a mézet, margarint és a cukrot, közben folyamatosan kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Kitöltjük egy lábasba, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat felverjük, majd a mézes elegyhez adjuk. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel és a sütőporral. Hozzáadjuk a mézes-tojásos elegyhez, és összegyúrjuk. Az így kapott masszát letakarjuk, 2 órát szobahőmérsékleten tartjuk.

Időközben kivágjuk a sablonokat, lehetőleg kartonpapírt használjunk. Kinyújtjuk a lapokat 4 mm vastagságúra, rátesszük a sablonokat, és kivágjuk a formákat.

Kartonpapír formáinkat felhasználva, annyi szívecskét és csillagot vágjunk, amennyire szükségünk lesz a díszítéshez.  A hosszú csíkokat pizza vágó görgők segítségével vágjuk ki.  A formákat 190ºC-on 10 percet sütjük.

Díszítés

Két fajta ecsetet használjunk egy szélesebbet, és egy keskenyebbet a részletek kidolgozásához.

Először kenjük be az ablaktáblákat pirossal, majd tegyünk rá egy-egy szeletke mandulát. Egyszerre ne készítsük el az egész mázat, használjunk kis mennyiségeket.

Hogy vastagabb elegyet kapjunk, verjük fel a tojásfehérjét cukorral és citromlével. Színezőkkel színezzük.

Miután az ablakokat fehérrel bekentük, és megszáradtak, tegyünk a mázba kakaót, és azzal rajzoljuk meg az ablakkereteket.

A fenyő elkészítéséhez használjunk kétféle árnyalatú zöldet, a golyócskákat a még nedves mázra tegyük.

Összeállítás

A habarcs elkészítéséhez porcukrot és citromlét használunk. Sütés közben a formák méretei megváltoznak, ezért késsel vagy konyhai ollóval igazítjuk ki.

Az első napon a homlokzat egyik oldalára felragasztjuk a kockacukrokat, miután az oldalakat összeillesztettük, ecset segítségével, mázzal kitöltjük.

Támasztéknak használhatunk erős állványzatot magas poharakból vagy kávésdobozokból.

A tetőt a végleges összerakás előtti napon készítjük el. Vigyáznunk kell vele, mert a díszítések miatt nehéz és törékeny lesz. Óvatosan bánjunk vele, hogy a fehér máz ne repedezzen meg. Ha mégis megrepedne, kijavíthatjuk porcukorból és citromléből készített mázzal, de csak akkor, mikor a házikót teljesen összeraktuk.

A tető felszerelése előtt, a házikót a legnagyobb mézes pogácsa lapra tesszük, és belülről összeragasztjuk. A tető hátára ráragasztjuk a kockacukrokat úgy, hogy összeilletéskor pontosan a homlokzaton lévő kockacukrokra kerüljenek, ezáltal a tető szilárdan fog állni.

A pontosság kedvéért a kerítés elkészítéshez vonalzót használunk. Miután megszáradt, a „területünk” szélére tesszük, fogvájóval rögzítjük, és az édes-savanyú ragasztónkkal megragasszuk.

Miután a fenyőt az udvarba ragasztottuk (a fenyőn levő csillagot egy fogvájó darabkával rögzítjük), bekenjük a ház peremét a friss mázzal, majd még frissen megszórjuk kókuszreszelékkel a kéményt, a házon lévő téglákat és a kerítést.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 240 perc