Joghurtos almás briós hozzávalók:

Tészta

300 g liszt 
15 g friss élesztő 
egy kevés só 
50 g cukor
20 g tejpor
115 g víz
100 g tej
40 g vaj

Joghurtos töltelék

100 g natúr joghurt
30 g vaníliás pudingpor

Almás töltelék

300 g felkockázott alma
100 g cukor
egy kevés só 
80 g víz 
1/2 kanál citromlé
30 g keményítő + 30 g víz
15 g vaj 
én egy kevés fahéjat is tettem bele

Joghurtos almás briós elkészítése:

Olvaszd fel asz élesztőt egy kanál cukorral a 100 g  tejben, majd öntsd a lisztbe és hagyd 10 percet kelni.

Eközben langyos vízben olvaszd fel a tejport, a sót és a cukrot. Öntsd a lisztre és gyúrd jól össze. Ezután keverd bele az olvasztott vajat is. Az így kapott tésztát hagyd 45 percet meleg helyen kelni, amíg a duplájára nő.

Keverd össze a joghurtot a pudingporral és lassú tűzön főzd keményre (nekem túl keménye sikerült, ezért adtam még hozzá 50 ml vizet). Legközelebb házkészítésű vaníliapudingból készítem, amibe tej helyett joghurtot teszek és kihagyom a cukrot.

A felkockázott almát keverd össze cukorral, sóval, citromlével és vízzel és főzd addig, amíg az alma megpuhul. Tedd bele a 30 g vízzel összekevert keményítőt s főzd tovább, addig, amíg megkeménykedik. Vedd le a tűzről, keverd bele a vajat és hagyd kihűlni.

Amikor megkelt a tészta, oszd 50 g-os gombócokra és hagyd 10 percet állni. Nekem 14 gombócra lett elég a tészta. Minden gombócot nyújts téglalap alakúra, kend meg a joghurtos töltelékkel, majd az almással (oszd úgy el, hogy mindkét töltelékből jusson minden süteményre).

Tekerd fel őket. A hengereket vágd félbe és helyezd egymás mellé (a vágással felfelé) a muffinsütő papírformába (ha nincs muffinsütő papírod, vajazd be jól a tepsit). Hagyd még kelni 45 percet a tepsiben, majd kend meg tojással, hogy szép sárgák legyenek. Én általában tejjel összekevert tojássárgájával szoktam megkenni.

Az almás sütiket előmelegített sütőben süsd 15 percet (vagy amíg szép sárgára sülnek) 190 fokon.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc