Jókai bableves hozzávalók:

6 személyre:

60 dkg füstölt sertéscsülök

3 pár debreceni (kolbász)

20 dkg száraz bab

10 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

5 dkg zeller

6 dkg liszt

3 dkg vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 dl tejföl

zsír

fűszerpaprika

csipetke

Jókai bableves elkészítése:

A jókai bableveshez tegyük fel az előkészített babot főni a csülökkel (2-2,5 liter hideg vízben). Adjuk hozzá a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzzük, amíg a belevalók meg nem puhulnak.

Ekkor a bab kivételével szedjünk ki mindent a léből: a zöldségeket tegyük félre, a csülökből fordítsuk ki a csontot, majd a húsát – ha már langyosra hűlt – kockázzuk, a kolbászt pedig karikázzuk fel.

Közben kevés zsíron készítsünk zsemleszínű rántást a vöröshagymával, a fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsük be a levest. (Ha kell, sózzuk.)

Tegyük vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forraljuk össze a jókai bablevest, s közben főzzünk bele egy kis csipetkét.

Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Szokásos eljárás az is, hogy a csipetkét – egy kis kivett lében – külön főzzük meg, s csak a végső forralásnál adjuk a bableveshez.

Egy másik elterjedt variáns szerint: a debrecenit, amikor már majdnem puha, kivesszük, hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, kevés zsíron ropogósra sütjük, s csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk újra a jókai bableveshez.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc