Juhtúrós töltött pogácsa hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg vaj
2 tojássárgája
3,5 dl tej
só
2 dkg élesztő
25 dkg juhtúró
1 közepes nagyságú főtt burgonya
kevés cukor
bors
Juhtúrós töltött pogácsa elkészítése:
A férj a burgonyát megpucolja, enyhén sós vízben megfőzi. Majd a krumplitörővel áttöri. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozza sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával meg az áttört főtt burgonyával, kihűti. A feleség a lisztet nagyobb tálba átszitálja. Kisebb tálkába tesz belőle két evőkanálnyit, belemorzsolja az élesztőt, hozzáadja a cukrot, 1 dl tejet, összekeveri, és langyos helyen addig keleszti (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd. Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe önti. Sima tésztává összedolgozza a 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojássárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarja, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára keleszti.
A férj a nyújtódeszkát finoman meglisztezi. Majd a lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtja a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérőjű) kiszaggatja, közepükbe mélyedést nyom, és még 10-15 percig keleszti a tésztát.
Ezután a feleség a pogácsákba tölti a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorja, majd a kikent sütőlemezre nem túl szorosan egymás mellé teszi a pogácsákat. A férj a sütőt előmelegíti. Majd a sütőlemezt a tűzhelybe teszi, és a pogácsákat előmelegített forró sütőben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsüti.
Az illatán és színén látja, amikor kész. A megsült pogácsákat a sütőlemezzel kiveszi, és a pogácsákat kosárkába teszi. A feleség a sütés után kis időre letakarja a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával. A férj Tokaji Furmintot, a feleség Tokaji édes Szamorodnit kortyolgat hozzá.
0 hozzászólás