Kajszibarack lekvár KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA hozzávalók:

3 kg barack (ebből tisztítás után kb 2-2.5 kg marad)
2 kg kristrálycukor
befőttes üvegek
celofán
befőttes gumi
szalicil

Kajszibarack lekvár KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA elkészítése:

Kimossuk az üvegeket. Nekem 6-8 üvegem van (kisebb-nagyobb).

Ezután belerakjuk egy akkora lábasba amekkorában egyszerre beleférnek. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (a kupakokat is belerakjuk). Felforraljuk és úgymond főzzük az üvegeket 10-15 percet. Ezután elzárjuk a gázt (villanyt, stb-t…) és benne hagyjuk a vízben (így nem pattan el amikor a forró lekvárt beletöltjük). A lekvár szedése előtt természetesen kicsit kivesszük lecsöpögni egy nagyon tiszta konyharuhára.

A kajszibarackokat megmossuk kétszer. Kettévágjuk és a héjon levő barnás foltokat eltávolítjuk a magokkal együtt. (megtisztítjuk a barackokat!) Ezután lemérjük. 1:1 arányú cukorhasználatot javasolok. Természetesen lehet 1:0.5 is az arány. Ki mennyire szereti édesen.

Belerakjuk a lábosba és kevés (1-2 dl) víz hozzáadásával felforraljuk 4-5 percig. Ezután botmixerrel összetörjük, majd visszahelyezzük a lábast a lángra. Rászórjuk a cukrot és sűrűre főzzük közepes lángon. Nem lesz annyira sűrű, hogy megálljon benne a kanál (mivel nem használunk dzsem fixet, sem semmilyen adalékot), de pl nekem olyan 3-5 cm főtt le az edény oldalát nézve. Tehát ennyi lé főtt el, ennyire sűrűsödött be (ez a meleg állapot, természetesen ez még dermedni fog ahogy hűl).

A barackdzsem habját kanállal lemerjük (kb 2 dl veszteség).

Amikor a sárgabarck lekvár elkészült, belemerjük az üvegekbe teljesen tele. A beáztatott celofánt rátesszük és begumizva húrosra feszítjük. Egy csipet szalicilt rakunk a fóliára. Ráfeszítjük a kupakot és megfordítjuk. Így vákum keletkezik és rászorul biztosítva a tartósságok.

Ha az összes üveggel végeztünk, fogunk egy lepedőt, újságpapírba csomagoljuk a száraz üvegeket. Becsomagoljuk a takaróba és rá-és körbe is bebugyoláljuk még 1-2 réteggel. Így hagyjuk kihűlni. (Esetleg ágyneműtartóba téve 1-2 nap).

Miután a kajszibarack lekvárt felbontjuk hamar el kell fogyasztani, egyébként ha minden steril volt akár 1 évig is eláll. Felbontás után hűtőben tároljuk!

Vajas kenyéren, vagy palacsintában.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 150 perc