Káposzta főzelék hozzávalók:
2 kg kelkáposzta
1 kg burgonya
10 dkg zsír
15 dkg liszt
5 dkg paprika
1 dkg fokhagyma
0,2 dkg fűszerpaprika
0,2 dkg köménymag
3 dkg só
0,5 dkg bors
2 l csontlé
Csontlé
50 dkg sertéscsont
30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l
Káposzta főzelék elkészítése:
A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Előbb félbe-, majd kb. 2×2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott bő, hideg vízben megmossuk.
Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levő vízbe tesszük, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát leszűrjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a főzelék íze kesernyés lesz.
A megtisztított burgonyát egyenletes, 1×1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük.
A forrázott kelkáposztát forrásban levő csontlébe helyezzük. Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a burgonyát, fedővel lefedjük, majd teljesen puhára főzzük.
Zsemleszínű rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettővel jól elkeverjük.
Végül a tűzről levéve gyorsan hozzákeverjük a fűszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverővel simára keverjük.
A rántást a főzelékhez adjuk állandó keverés mellett. A főzeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük, majd mérsékelt tűzön időnként óvatosan megkeverve készre főzzük.
A kelkáposzta főzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy időben puhuljon meg.
0 hozzászólás