Káposzta főzelék hozzávalók:

2 kg kelkáposzta

1 kg burgonya

10 dkg zsír

15 dkg liszt

5 dkg paprika

1 dkg fokhagyma

0,2 dkg fűszerpaprika

0,2 dkg köménymag

3 dkg só

0,5 dkg bors

2 l csontlé

Csontlé

50 dkg sertéscsont

30 dkg sárgarépa

25 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg zellergumó

javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l

Káposzta főzelék elkészítése:

A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Előbb félbe-, majd kb. 2×2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott bő, hideg vízben megmossuk.

Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levő vízbe tesszük, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát leszűrjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a főzelék íze kesernyés lesz.

A megtisztított burgonyát egyenletes, 1×1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük.

A forrázott kelkáposztát forrásban levő csontlébe helyezzük. Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a burgonyát, fedővel lefedjük, majd teljesen puhára főzzük.

Zsemleszínű rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettővel jól elkeverjük.

Végül a tűzről levéve gyorsan hozzákeverjük a fűszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverővel simára keverjük.

A rántást a főzelékhez adjuk állandó keverés mellett. A főzeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük, majd mérsékelt tűzön időnként óvatosan megkeverve készre főzzük.

A kelkáposzta főzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy időben puhuljon meg.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc