Káposztás lepény hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
6 dl tej
7 dkg cukor
csipet só
1/2 élesztő
12,5 dkg margarin
zsír a tepsi kikenéséhez és a tészta tetejére
Töltelékhez:
1,5 kg reszelt káposzta
cukor
só, bors
Káposztás lepény elkészítése:
A lepényhez először a káposztát készítem el. A káposztát enyhén lesózom, majd kinyomkodom a levét. Egy edényben cukrot karamellizálok és ráteszem a káposztát, puhára párolom. Mikor kész, két részre osztom, az egyikhez teszek még cukrot, a másik részébe borsot és kevés sót.
Következik a tészta. A lisztet nagy tálba teszem. Hozzáadom a cukrot, a sót, a margarin felét olvasztva és 5 dl tejet. A maradék 1 dl tejben a az élesztőt megfuttatom, hozzáöntöm a tésztához. A hozzávalókat összegyúrom. A többi margarint szintén olvasztva belegyúrom a tésztába. Duplájára kelesztem. 4 részre osztom, kb fél 3-4 mm-esre nyújtom és 4 részre vágom.
Káposztával töltöm, a széleit villával lenyomkodom. Zsírozott tepsire rakom. Előmelegített sütőbe teszem és aranybarnára sütöm. Mikor megsült, olvasztott zsírral vékonyan megkenem a tetejét. Ebből a mennyiségből kb 14 db káposztás lepény lesz. Felezhetjük is…Felét káposztásra, felét szilvalekvárosra készítjük. Jó étvágyat!!!
0 hozzászólás