Karácsonyi gesztenyés pulykamell hozzávalók:

4 személyre:

40 dkg gesztenye

1 szikkadt zsemle

5 dkg gépsonka

1 kis csokor petrezselyem

80 dkg pulykamell

1 dl tejszín

5 dkg reszelt sajt

2 tojássárgája

1 csipet fahéj

3 dkg vaj vagy margarin

1 kis fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 dl száraz fehérbor

A mártáshoz:

2 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál fehér borecet

2 dl húsleves (kockából)

1 evőkanál étkezési keményítő

Karácsonyi gesztenyés pulykamell elkészítése:

A karácsonyi gesztenyés pulykamellhez a gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, kuktában, a sípolástól számítva 25 percig főzzük.

Közben a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprózzuk.

A pulykahúst megmossuk, megtörölgetjük, leválasztjuk róla a kisebb, gömbölyded részét, a „filét”, és vigyázva, hogy ketté ne vágjuk, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kiterítjük, kissé kiverjük. A másik, nagyobb lapot, hosszanti irányban, 2 cm-ként, mélyen bevagdossuk, mindkettőt meghintjük sóval és borssal.

A gesztenyét leszűrjük, még melegen meghámozzuk, a felét (a szebb, egész szemeket) félretesszük a körítéshez, a többit elmorzsoljuk a tejszínnel, és krumplinyomón áttörjük.

Kinyomkodjuk és hozzáadjuk a zsemlét, majd a sonkát, a reszelt sajtot, a tojássárgájákat, a petrezselymet és a fahéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat).

A masszát a nagyobbik húslapra púpozzuk, kissé bele is nyomkodjuk a „redőkbe”. Ráterítjük a kisebbik húslapot, a széleket lenyomkodjuk, és erős, fehér cérnával összevarrjuk. Vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük, mély sütőedénybe tesszük, és megkenjük a vajjal vagy margarinnal. A forró sütőben 15 percig sütjük-megkapatjuk.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony gerezdekre vágjuk.

Mérsékeljük a tüzet 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a hús alá öntjük a bort, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, lefedjük, és 1 órán át pároljuk, majd takaró nélkül, saját levével gyakran meglocsolva pirosra sütjük (további 1/2 óra).

A mártáshoz sötétbarnára pirítjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a borecetet és a húslevest, egy kevés borsot, és addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad.

A húst vágódeszkára tesszük, alufóliával betakarjuk, 10-15 percig pihentetjük.

A pecsenyelét zsírtalanítjuk, a mártásalaphoz szűrjük. 2 evőkanál hideg vízben feloldjuk a keményítőt, a mártáshoz adjuk, mérsékelt tűzön 1 percig forraljuk-sűrítjük, végül beledobjuk a félretett gesztenyeszemeket, és összeforrósítjuk, mély tálkába szedjük.

Eltávolítjuk a húsról a zsineget és a cérnát és a karácsonyi gesztenyés pulykamellet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc