Karácsonyi kacsasült hozzávalók:
1 pecsenyekacsa
50 g margarin
200 g sárgarépa
1 nagy fej hagyma
100 g zeller
1 gerezd fokhagyma
8 ananászkarika
1/2 dl konyak
2 dl száraz fehérbor
30 g kristálycukor
1 evőkanál borecet
só, bors
rozmaring
kakukkfű
Karácsonyi kacsasült elkészítése:
A kacsát kívül-belül besózzuk, belsejét bedörzsöljük borssal és a szárított füvekkel, beletesszük a rozmaringot.
Tűzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, mellé tesszük az apróra vágott sárgarépát, hagymát, zellert, a fokhagymát, aláöntjük a bort, lefedjük, és elomelegített sütoben, közepes tűznél (180ºC) puhára pároljuk, majd fedő nélkül, erős tűzön pirosra sütjük – sütés közben saját levével locsolgatjuk.
Az ananászt meglocsoljuk konyakkal és lefedjük.
Egy kisebb lábaskában aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az ecetet, 1 dl ananászlét, a pecsenyelét, és erős tűzön mézsűrűre – felére – forraljuk.
A kacsasültet körberakjuk a megrészegített ananászkarikákkal, megkenjük egy kevés mártással.
A többit kis csészékben forrón kínáljuk.
A karácsonyi kacsasült mellé tejszínes burgonyapüré javasolt.
0 hozzászólás