Karamelles gyümölcstorta hozzávalók:

4 birsalma

4 alma

200 g aprított és pirított dió

12 tojás

21-22 evőkanál cukor

4 evőkanál liszt

1 l tej

500 ml tejszín

fahéj

1 evőkanál reszelt citromhéj

vanília

rum

½ kiskanál só

1 evőkanál olaj

1 evőkanál margarin

½ csomag szódabikarbóna amit feloldunk 1 evőkanál ecettel

1 sütőpor

Karamelles gyümölcstorta elkészítése:

Egy magasabb tálat használjunk amiben meg tudunk olvasztani 4-5 evőkanál cukrot amíg barna nem lesz.

A tál minden oldalát megkenjük az olvasztott cukorral és hagyjuk kihűlni.

Miután kihűlt bekenjük a tál minden oldalát vajjal és az aljára elhelyezzük a felszeletelt almákat.

A 4 birsalmát kisebb darabokra vágjuk majd 2 evőkanál cukorban pirítjuk, amíg puhák nem lesznek, majd hagyjuk kihűlni. A diót összetörjük és megpirítjuk.

A torta első rétege

Felverjük 8 tojás fehérjét 8 evőkanál cukorral majd hozzáadjuk a reszelt citromot és a vaníliát.

A fentebb előkészített tálban összekeverjük a tejjel megfelelő lángon.

Az karamell krém abban a pillanatban van kész amikor sötét barna színe nem lesz, leválik a tál oldaláról és ha megtapogatjuk a tetejét, akkor nem ragad.

A torta második rétege

Az karamell krémre tesszük az előkészített birsalmákat és 100 g megtört diót.

A sütőben hagyjuk alacsony hőmérsékleten.

A torta harmadik rétege

Szétválasztunk 4 tojás fehérjét a sárgájától.

A sárgáját összekeverjük a sóval és az olajjal.

A fehérjét felverjük habnak 4 evőkanál cukorral (lehetőleg porcukor), amíg megdermed.

Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, a sütőport és jól összekeverjük alulról felfelé.

A sárgájához hozzáadjuk a szódabikarbónát és egy evőkanál ecetet.

Az összetétel meg fog növekedni és hab lesz belőle.

Hozzáadjuk a fehérjéhez és óvatosan összekeverjük egy kis rummal.

Az összetételt rátesszük a már meglévő 2 rétegre és még hagyjuk pár percet a sütőben amíg színt nem kap.

A tortalapot felfordíthatjuk egy tányérra 15-30 perccel azután, hogy kivettük a sütőből (tedd a tányért a formához majd fordítsd fel), majd hagyjuk kihűlni.

A legjobb lenne ha csak másnap díszítenénk, mert az égetett cukor és a gyümölcsök nagyon ízletes szirupot eresztenek, ami eláztatja majd az alatta levő réteget.

A tejszínt jól felverjük és miután a torta kihűlt (hogy ne olvadjon meg a hab), rátesszük. Színes gyümölcsökkel díszítjük vagy cukrot olvasztunk és hozzaáadunk 100 g megmaradt diót. Majd az összetételt gyorsan egy vágódeszkára helyezett alufóliára öntjük. Hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt egy tésztanyújtóval összetörjük és a hab tetejére szórjuk, nagyon ízletes és ropogós.

 

A karamelles gyümölcstorta receptet culinar-bh ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc