Kardámonos keksz hozzávalók:
500 g liszt
50 g tejpor
30 g szárított élesztő
2 tojás
1 teáskanálnyi kardamon
200 ml édes tejföl
4 evőkanál méz
100 g vaj
10 g só
Kardámonos keksz elkészítése:
Mielőtt az összetevőket elkeverjük, előbb megolvasztjuk a vajat, és egy kissé megmelegítjük a tejfölt.
Egy tálban a melegített tejfölt az élesztővel és a mézzel jól összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk.
Időközben az asztalon vagy egy tálban összekeverjük a lisztet, a tejport, a tojásokat, a kardamomot, az olvasztott vajat (ne legyen forró) és a sót. Ezután hozzáadjuk a tejföl-élesztő-méz keveréket, és meggyúrjuk a tésztát. Körülbelül 20 percig gyúrjuk – ezalatt a tészta rugalmassá válik –, majd 45 percig kelni hagyjuk.
Miután a tészta megkelt (a duplájára nő), kinyújtjuk, és tetszés szerint formákra daraboljuk. Szaggathatjuk egy pohár segítségével, kör alakú kekszeket formálva, esetleg 1 cm széles csíkokat vágunk, és azokat csiga alakban feltekerjük.
Tálalhatjuk kávé mellé, mert a keksz édes, és a kávé meg a kardamom kiváló ízkombináció.
0 hozzászólás