Kávékrémes dobostorta hozzávalók:
Alap
8 tojás
8 kanál liszt
8 kanál cukor
Töltelék
3 dl feketekávé vagy pótkávé
35 dkg cukor
6 szelet puhított csokoládé
7 dkg kakaó
1 csomag vaníliacukor vagy vaníliarúd
Máz
20 dkg cukor
2-3 csepp ecet
Kávékrémes dobostorta elkészítése:
Az alaphoz való anyagokból piskótamasszát készítünk. A tortaforma alsó lapját megvajazzuk, liszttel gyengén megszórjuk. A masszát 6 egyenlő részre osztjuk és megsütjük. Vékony késsel még melegen leválasztjuk a sütőformáról.
A töltelékhez a cukrot feloldjuk a feketekávéban, hozzáadjuk a puhított csokoládét vagy kakaót, a vaníliát, ha rudat használunk, belefőzzük a szirupba. Nagyon vigyázzunk, nehogy kifusson a szirup, folyamatosan keverjük.
A kávés krém akkor van készen, amikor már hólyagokat vet, vagy ha egy pohár vízbe cseppentve nem olvad szét, hanem golyót formál. Ha elkészült, levesszük a tűzről, 2-3 percig hűtjük, és még melegen hozzáadunk 30 dkg vajat vagy margarint.
Habüstben vagy porcelántálban langyosra hűtjük, és habverővel addig keverjük, míg világos színű és habos nem lesz. Megtöltjük vele a tésztát, kicsit félreteszünk a krémből a díszítéshez.
A mázhoz 20 dkg cukrot palacsintasütőben világosbarnára pirítunk, hozzáadunk 2-3 csepp ecetet. Ha megolvadt, a torta felső lapjára öntjük, meleg késsel elsimítjuk. Vajazott késsel addig szeletelhetjük, míg a cukor meg nem keményedik.
0 hozzászólás