Kelkáposzta-főzelék hozzávalók:

1 kg kelkáposzta

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál köménymag

20 dkg burgonya

4 evőkanál olaj

4 dkg liszt

fél kávéskanál pirospaprika

Kelkáposzta-főzelék elkészítése:

A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, torzsáját kivágjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra svágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a köménymagot teatojásba zárjuk, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük.

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra felkockázzuk. Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát és a teatojást, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük.

Fedő nélkül, 10 percig szelíden forraljuk. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük.

Feltétként pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 80 perc