Kenyér dagasztás nélkül hozzávalók:

20 dkg graham liszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

5 dkg zabpehely

3 dkg tönkölykorpa

10 g só (természetes, nem finomított)

5 g nádcukor

3,5 dl víz

5 g koriander (ha van friss, akkor elég csak durvára aprítani)

2 teáskanál bazsalikom

0,5 mokkáskanál őrölt rozmaring

0,5 mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 csomag (7 g) porélesztő

Kenyér dagasztás nélkül elkészítése:

1. 1 dl meleg vízbe keverjük bele a cukrot, majd a porélesztőt és tegyük meleg helyre

2. egy keverőtálba tegyük bele a liszteket, zabpelyhet, korpát, sót, fűszereket és szárazon keverjük át őket

3. amikor az élesztő habos réteget képzett a víz tetején, öntsük hozzá a maradék (2,5 dl) szintén meleg (!) vizet és keverjük össze

4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, gázsütőnél 4-es fokozat

5. öntsük a száraz összetevőkre a víz 2/3 részét és keverjük össze. Hatékony keverési módszer: nyújtsuk ki az ujjainkat, húzzuk őket szét és hajlítsuk be – mintha teniszlabdát fognánk, vagy Dévényi Tibi bácsi pontos labdáját. Olyan vizes tésztát kell kapjunk, hogy a kiemelt kezünkről lecsusszanjon a massza. Ennek elérése sokban függ a lisztektől is, nálam valamivel több kellett, mint a 3,5 dl víz. Aki most kétségbe esett, mert hajszál pontos mennyiségek alapján nem mer nekiállni, az megnyugodhat, nem svájci óraművön dolgozunk, ez a kenyér nagyon toleráns és pékbarát.

6. az összekevert masszát öntsük bele a kenyérsütő formába és középen hosszában vágjuk végig egy késsel azért, hogy a vágás mentén kezdjen majd megrepedni a tészta sütés közben. Én vettem egy szilikon kenyérsütő formát – lustaságom miatt. Nem drága, nem kell kikenni semmivel, nem ragad bele a tészta és gyerekjáték belőle kivenni a műremeket. Ráadásul elmosogatni is egyszerű.

7. takarjuk le egy konyharuhával vagy egy darab frissen tartó fóliával és tegyük 10-15 percre melegre megkelni.

8. amikor a tészta megemelkedett (kelesztési idő leteltével), tegyük be az előmelegített sütőbe és süssük nagyjából 40 percig. Én akkor szoktam kivenni, amikor már kissé megbarnult a kenyér teteje.

Praktikák:

– továbbra se feledjük, hogy a túl forró víztől az élesztőgombák kifekszenek – elhalnak. Tipp, ami nem égeti a kezünket, az optimális

– Fűszermániások kelesztés előtt megszórhatják a kenyér tetejét például szárított, morzsolt korianderrel

Érdemes kipróbálni: egy szelet kenyérre kenjünk vékonyan vajat, tegyünk rá sonkát és sajtot, majd grillezzük meg úgy, hogy a sajt teteje enyhén megbarnuljon. A kenyérbe sütött fűszerek életre kelnek és totálisan megbolondítják a a melegszendvicset.

A receptet a Receptműves ajánlotta. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc