Kiadós pacalleves hozzávalók:
körülbelül 2 kg lehetőleg házi borjú gyomor (a kereskedelemben kapható gyomrot mészben mossák és elveszíti az ízét)
2 darab sertés köröm
2 fej vöröshagyma
2 nagyobb sárgarépa
4-5 darab zöldpaprika
4 gerezd fokhagyma
3 tojás
tejföl
fűszerek
petrezselyemzöld
Kiadós pacalleves elkészítése:
A pacalt, a sertés körmökkel, a két egész hagymával és sóval feltesszük főni. A fazék aljára egy fadarabot helyezünk és a tetejére úgyszintén, hogy a gyomor ne emelkedjen a víz tetejére. Amikor megfőtt, mégis még kissé kemény, kivesszük a vízből és egy szűrőbe helyezve hideg víz alatt leöblítjük. A levest egy másik edénybe félretesszük. Egy tiszta serpenyőbe teszünk 2 evőkanál olajat, a 2 lereszelt sárgarépát, a 4-5 apróra vágott zöldpaprikát, valamint az apróra vágott fokhagymát. Folytonos keveréssel mindezt közepes lángon megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (vagy delikátot szórunk bele). Amikor a sárgarépa megüvegesedett, hozzáadunk egy merőkanálnyi levest. Lassú tűzön tovább főzzük.
Ez idő alatt a gyomrot, vastag cigaretta méretű csíkokra daraboljuk. Amikor a párolt zöldség egybefő a levessel, hozzáadjuk a csíkokra vágott gyomrot. Lassú tűzön még 20 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről.
Egy külön tálban 3 tojás sárgáját simára keverünk körülbelül 30 dkg tejföllel. Miután a leves megfelelő hőmérsékletűre kihűl ( a lényeg, hogy ne legyen forró), keverjük össze a tejföllel, azonban a levest adjuk a tejfölhöz és nem fordítva, egészen addig, amíg megközelíti a leves hőmérsékletét. Az így kapott keveréket lassan, folytonos keverés közben a levesbe öntjük. Ízlés szerint hozzáadjuk az ecetet és az előre kifacsart fokhagymát. Még egyszer felforraljuk. Majd levesszük a tűzről és megszórjuk egy köteg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Fűszertartóval az asztalon tálaljuk, amelybe ecetet, olajat, pirospaprikát és sót teszünk, egy külön tálkába pedig tejfölt és kifacsart fokhagymát szolgálunk.
0 hozzászólás