Kindli hozzávalók:
1 kg liszt
36 dkg zsír
8 dkg porcukor
0,5 dkg só
0,5 dkg élesztő
1 evőkanál 54%-os rum
2 dl bor
65 dkg dió
55 dkg cukor
1 db citrom
szegfűszeg
fahéj
1 db narancs
25 dkg mazsola
12,5 dkg szőlő
35 dkg mák
Kindli elkészítése:
Egy kiló liszttel 36 deka zsírt gyorsan elmorzsolunk, 8 deka porcukrot, fél deka sót, pici langyos vízben elmorzsolt 1/2 deka élesztőt, 1 kanál rumot vagy bort és kb. 2 deci hideg vizet vagy bort teszünk hozzá, gyorsan összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.
Azután 8 részre osztva cipóba formáljuk és vastag nyújtófával lehetőleg keveset lisztezve, gyufaszálnál valamivel vastagabbra kinyújtjuk.
Jól bekenjük az alábbi töltelékekkel, hosszúkásra összecsavarjuk és a tetejére ujjainkkal rovátkákat nyomkodunk. Kenjük és sütjük.
65 deka tisztított diót késsel darabosra vagdalunk és 28-30 deka cukorból, másfél deci vízzel főzött szirupot forrón ráöntünk, teszünk bele reszelt citromhéjat, pici szegfűszeget és törött fahéjat. Kihűtjük s ha nagyon kemény, pici vizet öntünk hozzá.
A tésztát bekenjük kevés olvasztott zsírral, mézzel meglocsoljuk, beszórjuk 12,5 deka mazsolával, 10 deka apróra vágott narancshéjjal, 12,5 deka feketeszőlővel, helyenként kevés lekvárt is tehetünk közé.
A máktöltelékhez 25 deka cukrot féldeci vízzel sziruppá főzünk és ezzel 35 deka darált mákot leforrázunk. Citromhéjat, kevés törött szegfűszeget, 12,5 deka mazsolát keverünk közé. Hidegen a tésztára kenve, kevés olvasztott mézzel és zsírral meglocsolva becsavarjuk.
0 hozzászólás