Kis csavart kalácsok hozzávalók:
30 dkg liszt
12 g élesztő
6 dkg cukor
citromhéj
13-15 dl langyos tej
só
12 dkg olvasztott vaj
3 tojás sárgája
1 tojás
2 g mák
Kis csavart kalácsok elkészítése:
Egy nagy edénybe lisztet szitálunk, a közepébe egy lyukat csinálunk, és oda beletörjük az élesztőt. Egy kiskanál cukrot szórunk rá és 2 ml tejet.
Könnyedén összekeverjük, és 15 percet hagyjuk, hogy felnőjön.
Hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojás sárgákat, az olvasztott vajat és a langyos tejet.
A felnőtt tésztát kicsit még gyúrjuk, majd a gyúródeszkára tesszük és 10 egyenlő részre osztjuk (nekem csak 7 lett).
Ezekből vékony tekercseket formázunk, amit középen visszatűrünk és összefonjuk.
Sütőpapírral kibélelt formába tesszük őket, nagy távolságot hagyva köztük, még hagyjuk tíz percig nőni, majd a tojást felverjük és bevonjuk a kalácsokat.
Mákkal megszórjuk, majd 170 fokon körülbelül 25 percet sütjük.
A receptet raducristina ajánlotta.
0 hozzászólás