Kókuszos tekercs hozzávalók:
30 dkg édes háztartási keksz
16 dkg méz
6 dkg kakaó
2 púpozott evőkanál baracklekvár
2 evőkanál sütőrum
0,8 dl tej
18 dkg vaj
12 dkg szőlőcukor
15 dkg kókuszreszelék
1 dkg vanillincukor (nem kötelező)
Kókuszos tekercs elkészítése:
Előzőleg vegyük ki a szükséges mennyiségű vajat a hűtőből, hogy felengedjen, majd daráljunk le 30 dkg édes háztartási kekszet. Adjunk hozzá 16 dkg mézet, 6 dkg kakaót, 2 púpozott evőkanál baracklekvárt, 2 evőkanál sütőrumot, valamint 0,8 dl tejet, és alaposan gyúrjuk össze.
Ha túl száraz lenne, tegyünk bele még egy kis baracklekvárt, hogy formálható masszát kapjunk. Rum helyett használhatunk fél mokkáskanál rumaromát is. Ebben az esetben 1 dl tejet adjunk a masszához. Ezután keverjünk össze 18 dkg szobahőmérsékletű vajat 12 dkg szőlőcukorral, és a 15 dkg kókuszreszelék kb. háromnegyedével.
Amennyiben a cukor a tárolás során megcsomósodott, terítsük szét egy darab papíron. Helyezzünk rá egy másik papírlapot, és sodrófával törjük át, mert a vajban nem oldódik a cukor. Ha a kakaó megcsomósodott, akkor ugyanígy lazítsuk fel. Ezt a módszert más süteményeknél is célszerű alkalmazni, mivel a megcsomósodott kakaó nem oldódik fel, hanem egyre jobban összeáll. Amennyiben keverés közben nagyon kilágyulna a krém, pár percre tegyük a mélyhűtőbe. A maradék kókuszreszeléket szórjuk szét a gyúródeszkán, egy kb. 20×20 centiméteres területen.
Tegyük a kakaós masszát a kókuszreszelékkel meghintett négyzet közepére, és nyújtsuk el rajta egyenletes vastagságúra. Ha túl ragadós lenne, hintsünk a tetejére egy kis szőlőcukrot vagy kókuszreszeléket. Amennyiben az alja is tapad, akkor mozgassuk ide–oda a tésztát, hogy a szélén kitüremkedő kókuszreszelékből a szükséges mennyiséget magára vegye.
Utána a kb. 36×36 cm méretűre nyújtott tésztára kenjük rá a kókuszos vajat, majd vágjuk ketté, és a metszett oldalától kiindulva tekercsszerűen sodorjuk fel. Végül mindkét rudat kissé oválisra lapítva helyezzük hűtőszekrénybe.
Néhány napi érlelés után vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre, és desszertes tányéron tálaljuk.
Ez a könnyen elkészíthető sütemény fóliába csavarva a mélyhűtőben huzamosabb ideig is tárolható, így kiválóan alkalmas váratlan vendégek kínálására. A hűtőből mindig csak a szükséges mennyiséget vegyük ki, mert a felengedett vajas töltelék újrahűtve már nem olyan gusztusos.
Még pfinomabbá tehetjük az ízét, ha a kekszes tésztához hozzáadunk negyed mokkáskanál őrölt kardamommagot, vagy szegfűborsot. Különösen finommá és kellemes illatúvá válik azáltal is, ha a vajkrémbe belekeverünk 1 dkg vanillincukrot. Itt célszerű megemlíteni, hogy a konyhaművészetben járatos háziasszonyok a süteményekhez adandó, valamint a megszórásukra szolgáló porcukrot is vaníliával ízesítik. Ennek legegyszerűbb és legegészségesebb módja, hogy egy egész vaníliarudat négyfelé vágunk, és 0,5 literes üvegbe töltött gyümölcs– vagy szőlőcukor közé dugdossuk. Fémtetővel légmentesen lezárva a cukor néhány hét alatt teljesen átveszi a vanília ízét és illatát.
0 hozzászólás